Ieder kind moet de kans hebben om klassieke muziek te kunnen maken. Dat vinden ze ook bij het Leerorkest in Amsterdam-Zuidoost, waar kinderen die er normaal niet zo snel mee in aanraking komen instrumenten leren spelen. Vooral de harp is hartstikke populair, maar die is ook heel erg duur. Daarom is de harp-E bedacht, een budgetversie van de harp.
Veel kinderen bij het Leerorkest wilden harp spelen, maar een harp kost al snel 1600 euro. "Daarvoor koop je net zo makkelijk tien violen", vertelt harpist Remy van Kesteren, die er een paar jaar geleden voor het eerst over sprak met de directeur van het orkest. "Ik hoorde al vaker: ik had zo graag harp gespeeld, maar mijn ouders vonden het te duur."
Bouwpakket
Daar moest iets op gevonden worden. "Een goedkope harp, die je zelf in elkaar kunt zetten. We grapten dat het een soort IKEA-harp moest worden."
De Harp-E is uiteindelijk ook een bouwpakket geworden. "Iedereen kan het en je kunt 'm verstellen." Het instrument kost nu 450 euro. "We hopen dat de prijs verder omlaag kan. Maar het is al vier keer zo goedkoop als de goedkoopste harp nu", zegt Van Kesteren.

De kinderen bij het Leerorkest zijn blij dat ze dankzij de Harp-E toch harp kunnen leren spelen: "Het is heel leuk. Ik wil heel beroemd worden", vertelt een meisje. "De noten die je kunt spelen, de muziekblaadjes, dat vind ik zo leuk eraan", zegt een jongetje dat harp leert spelen.
'Goedkoop is duurkoop'
Het budgetinstrument is een manier om een duur instrument toegankelijker te maken. Maar de harp is niet het enige dure instrument. Waarom kan dat niet goedkoper? "Menselijke arbeid kost geld. Hoe duurder hoe beter het klinkt", zegt Liesbeth Steffens van Muziekwinkel Zeist.
Marius Beet van de winkel vult aan: "Goedkoop is duurkoop. Wat ik heel vaak zie is dat mensen op internet een gitaar kopen. Dat moet goedkoop en dan is er vervolgens alles mis mee."

Volgens Beet merk je het aan een instrument als er slechter materiaal is gebruikt, of als het slecht in elkaar wordt gezet. Zo klinkt massief hout beter dan gelaagd hout. "En dat is duurder. Bij gitaren kan het heel snel anders klinken als je voor goedkoper maakt, en bij een piano geldt dat ook."