Opgepimpte elektriciteitskastjes

Hufterproof bloemen moeten criminaliteit in Roosendaalse wijk tegengaan

17 mei 2021 17:29 Aangepast: 17 mei 2021 18:48
De bloemen zorgen ervoor dat er niemand op de elektriciteitskastjes gaat zitten Beeld © Benjamin Scheltema

Wie er de afgelopen dagen in De Dijken in Roosendaal is geweest heeft ze misschien al gespot. Sinds vrijdag pronken daar gekleurde, metalen bloemen boven de elektriciteitskastjes. Ze zijn een ontwerp van kunstenaar Benjamin Scheltema, die ze heeft gemaakt om criminaliteit in de wijk tegen te gaan.

De Dijken is een leuke en positieve buurt, zegt Benjamin, maar er is één plek waar het misgaat: de kruising van de Diamantdijk en de Desmijndijk. "Daar vinden al jaren criminele voorvallen plaats, waaronder een schietpartij, invallen en een moord", vertelt de kunstenaar aan EditieNL.

Creatieve klus

Op deze plek staan verschillende grijze elektriciteitskastjes. "Mensen hingen daaromheen en gingen erop zitten en staan. Dat leidde tot overlast en die wil de gemeente graag aanpakken." Aan Benjamin de taak om zijn creativiteit de vrije loop te laten en een oplossing te bedenken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Digitale kunst: manie of meesterlijk?

Het resultaat: hufterproof bloemen, zoals hij ze zelf noemt. "Ik raakte geïnspireerd toen ik vorig jaar Slot Loevestein bezocht. Daar zag ik een verroeste, metalen schaal. Zoiets leek me ideaal om na te maken boven een elektriciteitskastje – behalve de vorm, die was niet handig, want mensen zouden in zo'n schaal kunnen gaan zitten. Dus maakte ik er een bloem van. Daar worden mensen vrolijk van."

Hufterproof

Inmiddels staan er drie bloemen in de buurt. "Ze zijn absoluut hufterproof: de bladeren zijn van dik staal, je kunt ze niet met de hand slopen of vervormen. En geloof mij, op deze vorm wil je echt niet gaan zitten. Ze zien er bovendien vrolijk uit. Ook kinderen vinden ze leuk. Nutsbedrijven kunnen de kastjes gewoon blijven gebruiken."

De reacties op zijn kunstwerken zijn wisselend. "Sommige mensen voelen de noodzaak om online te laten weten hoe lelijk ze het wel niet vinden. Toetsenbordterroristen, noem ik ze. Gelukkig zijn de reacties overwegend positief."

Benjamin Scheltema Benjamin Scheltema

Positieve aanpak

Ook op andere manieren wordt er geprobeerd om criminaliteit tegen te gaan. "Er is ook extra verlichting geplaatst en ik heb eerder al twee muurschilderingen in een tunnel gemaakt. We hopen hiermee op een positieve manier de negativiteit te verdrijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore