Aangezicht

Skyline om trots op te zijn: 'Mensen willen ook Veghel en Nijkerk aan de muur hangen'

17 mei 2021 13:51 Aangepast: 17 mei 2021 17:57
Chris van City Shapes Beeld © EditieNL

Vette pech voor een inwoner van Deventer: hij moet zijn pas aangelegde zonnepanelen weer van het dak halen. Het past volgens de gemeente niet bij het aangezicht, ofwel de skyline, van de stad. En zo'n skyline wordt steeds belangrijker, weten ook de oprichters van City Shapes die al ruim vierhonderd skylines van steden hebben gemaakt. Waaronder die van Deventer.

Een skyline hoeft allang niet meer zo imposant te zijn als die van New York of Tokio om aan de muur te mogen hangen. Chris Klay en zijn broer Tim maken al vijf jaar skylines voor aan de muur. Niet alleen voor Barcelona en Sydney, maar ook voor de aangezichten van Veghel en Nijkerk komen aanvragen binnen.

"Vijf jaar geleden zijn mijn broer en ik begonnen met het bedrijf en inmiddels zijn we met een team van negen mensen. Het begon met de skyline van Rotterdam. Daar was veel vraag naar. Vervolgens kregen we steeds meer aanvragen van inwoners uit andere steden. Ook zij wilden graag een skyline van hun stad aan de muur. Zo maakten we de skylines van Breda, Maastricht en ook van Hanzesteden zoals Deventer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

For sale: beroemdste stukje skyline van New York

Als de broers een aanvraag krijgen voor een nieuwe stad kijken ze samen met de inwoners welke gebouwen niet mogen ontbreken op de skyline. "Het is niet altijd een honderd procent realistische skyline, eerder een compilatie van de mooiste en meest kenmerkende gebouwen. We zetten die gebouwen op geografische volgorde op hout."

Soms doet de gemeente mee met het bedenken van de skyline. Zo mogen de inwoners van Nijkerk nu meedenken over die van hen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elk stadje een eigen radje? 'Reuzenrad zet een plek op de kaart'

Inmiddels hebben Chris en zijn teams wereldwijd al vierhonderd steden gemaakt. "Vorige week hebben we nog skylines gemaakt van Veghel en Veendam. Ook zijn we bezig met de skyline van Ter Apel. We wisten eerst niet dat zoveel mensen zo’n skyline wilden hebben. Ik denk dat het komt door trots. Mensen zijn trots op waar ze vandaan komen. We zien ook dat als mensen verhuizen naar een andere stad, ze een skyline van hun oude stad kopen om op te hangen."

Niet hoger dan de Dom

Toch is een skyline niet alleen maar leuk voor aan de muur. Volgens citymarketeer Marco van Hoek is het ook belangrijk voor een stad om bekendheid te krijgen. "Een skyline is eigenlijk een combinatie van gebouwen die typerend zijn voor een stad of gebied. Als je geen unieke gebouwen hebt, dan kun je daar last van hebben als stad."

Niet elke stad heeft een typerende skyline. Zo staat Amsterdam bekend om zijn grachten, en die zie je van veraf niet. "Amsterdam wordt gekenmerkt door een plattegrond. Voor Utrecht is de skyline wel heel belangrijk", aldus Van Hoek. Daar gold jarenlang de regel dat er niet hoger gebouwd mag worden dan de Domtoren, want dat zou het stadsgezicht schaden. "In sommige plaatsen is het stadsgezicht zelfs wereldwijd beschermd als onderdeel van het Unesco-Werelderfgoed." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore