'Heel bijzonder'

Voor het eerst in acht jaar steppevosjes geboren in Dierenrijk

14 mei 2021 11:08 Aangepast: 14 mei 2021 11:10
In Dierenrijk zijn er twee steppevossen geboren Beeld © Dierenrijk

Een bijzondere geboorte in Dierenrijk. In het dierenpark in Mierlo zijn voor het eerst in acht jaar steppevossen ter wereld gekomen. Het park verwelkomde twee jongen, waarvan het geslacht nog onbekend is. In totaal zijn er wereldwijd in het afgelopen jaar maar vijf van deze dieren geboren. "Dat twee van deze jongen te zien zijn in ons park, is echt heel erg bijzonder."

Het park zal, zoals het er momenteel naar uitziet, vanaf 19 mei weer open zijn. Maar of de diertjes dan al te zien zijn is nog maar de vraag. De twee jonge steppevossen verblijven momenteel nog in het hol dat voor de bevalling werd gegraven door de moeder.

De dieren zullen, als het goed met ze gaat, over een paar weken het hol kunnen verlaten. Maar om de zoveel tijd laten ze hun snuitje nu al zien. "Af en toe komen ze, nieuwsgierig als ze zijn, heel eventjes naar buiten", vertelt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen.

Af en toe komen de vosjes hun hol uit Af en toe komen de vosjes hun hol uit

De vader van de pasgeboren steppevossen werd in oktober 2020 verwelkomd door het dierenpark. "Hij voelde zich overduidelijk al snel thuis bij ons, gezien het feit dat hij zo snel voor nageslacht heeft gezorgd. Dat is een goed teken en we zijn dan ook heel blij met onze twee vosjes."

Holen

De steppevos heeft een groot leefgebied. In het wild komt de soort voor in Centraal-Azië, in een gebied ten oosten van de rivier de Wolga. Het dier leeft, zoals de naam al verklapt, op de steppen. Ook komt deze diersoort voor in half-woestijnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geboortegolf in ZooParc Overloon: maar liefst 20 dieren geboren

In het wild wordt er op de steppevos gejaagd vanwege zijn vacht. Ook vormt het feit dat het aantal marmotten in de natuur afneemt indirect een bedreiging. De vos neemt namelijk vaak holen in gebruik van de marmotten, en die zijn er nu minder te vinden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore