Huisartsenpraktijk

Prullenbakvaccin populair: zo'n honderd mensen in de rij in Gouda

13 mei 2021 16:03 Aangepast: 13 mei 2021 16:13
Jonathan en Noah hebben vandaag dankzij Prullenbakvaccin.nl het AstraZeneca-vaccin gekregen Beeld © EditieNL

Enorme drukte bij een huisartsenpraktijk in Gouda. Daar staan naar schatting honderd mensen in de rij in de hoop te kunnen worden gevaccineerd. Ze zijn daar terechtgekomen via de site Prullenbakvaccin.nl.

Al sinds de lancering afgelopen maandag is Prullenbakvaccin.nl een groot succes. Mensen houden de site strak in de gaten om te zien bij welke praktijk restvaccins beschikbaar zijn. Per dag ontvangt de website soms meer dan een miljoen bezoekers – op sommige momenten zelfs 70.000 per uur.

Gouda

Op de website is een kaart te zien van Nederland waarop de deelnemende praktijken zijn aangegeven. Zodra een praktijk restvaccins heeft en kan gaan prikken, kleurt die blauw. Dan stappen mensen dus in de auto en gaan ze rijden.

Vandaag was dat het geval in Gouda, waar een enorme rij voor de huisartsenpraktijk Ruting Ybema kwam te staan:

Ook Jonathan en Noah waren er als de kippen bij. Zij stonden om tien uur vanmorgen voor de deur. En met succes: beiden zijn inmiddels gevaccineerd met AstraZeneca. "We zijn heel blij en voelen ons goed", vertellen ze aan EditieNL. "Het is echt een opluchting."

AstraZeneca

Ze hebben AstraZeneca gekregen. "Volgens mij krijgen we over een week of tien een tweede prik. Dat kan bij deze huisarts, maar ook ergens anders. We komen allebei uit Delft, dus waarschijnlijk gaan we daar."

Hoe het ze is gelukt? "Deels geluk natuurlijk. Maar ook een beetje technologie. We hebben een programma geschreven dat ons automatisch notificaties stuurt als er plekken beschikbaar komen. Dus vanmorgen begonnen onze telefoons te trillen als een malle."

Oprichter

Huisarts Marco Blanker is mede-oprichter van de website. Zijn praktijk verscheen deze week als eerste op Prullenbakvaccin.nl. "De assistentes wist niet wat hen overkwam. De praktijk werd overspoeld met telefoontjes", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisartsen 'platgebeld' na start website tegen vaccinverspilling

De eerste dag dat de website online stond, waren daar de gegevens van alle deelnemende praktijken te vinden. "Veel mensen gingen toen op de gok bellen of naar de praktijken toe. We willen niet dat zij overbelast worden, dus hebben we de gegevens inmiddels weer weggehaald."

Meer vraag dan vaccins

Dat er vandaag zoveel mensen naar Gouda zijn gekomen vindt hij een goede zaak. "Het illustreert hoeveel mensen een vaccin willen. Het lastige is dat er meer vraag is dan restvaccins."

Blanker maakt zich geen zorgen om de grote toestroom van mensen. Hij verwacht dat de drukte vandaag zo groot is omdat de praktijk in Gouda een van de eerste is die restvaccins beschikbaar stelt. "Hoe meer praktijken erbij komen, hoe meer vaccins er beschikbaar zijn en hoe groter de spreiding."

In de buurt

Hij adviseert mensen om vooral in de eigen regio te zoeken naar restvaccins. "Ga niet zomaar een uur rijden. Zoek een praktijk bij jou in de buurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

15 miljoen vaccins in prullenbak, VS grijpt in bij fabriek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore