Forum voor Democratie

Afsplitsen van partij: 'Mensen stemmen op de persoon, niet op de partij'

13 mei 2021 16:45 Aangepast: 14 mei 2021 15:30
Ex-politicus Henk Krol

Nog geen twee maanden na de Tweede Kamerverkiezingen is er weer gerommel in de Kamer. Deze keer binnen Forum voor Democratie. De nummer twee, drie en vier van de partij beginnen voor zichzelf, maakten zij vandaag bekend. Daardoor zitten er nu achttien partijen in de Kamer.

Drie Kamerleden verlaten Forum voor Democratie en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

In goede harmonie

"De afgelopen tijd is er binnen de fractie van FvD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt", schreef hij. Dus besloot het trio om 'in goede harmonie met de FvD-fractie' als zelfstandige fractie door te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Breuk in Forum voor Democratie: drie Kamerleden vertrekken en beginnen eigen fractie

Politicoloog en comedian Teun van den Elzen is voorstander van de manier waarop 'zetelroof' mogelijk is in de Nederlandse politiek. "Het is een essentieel onderdeel van hoe onze democratie werkt. We stemmen niet op partijen, maar op mensen", vertelt hij aan EditieNL.

Eerdere afsplitsingen

In 2012 werd er na de verkiezingen met elf partijen gestart in de Tweede Kamer. In vier partijen vonden er afsplitsingen plaats. Dit gebeurde bij de PVV, VVD, 50Plus en PvdA. Hierdoor zaten er in 2017 uiteindelijk 17 partijen in de Tweede Kamer.

Volgens Van den Elzen zou het partijbestuur te veel macht hebben als de zetels van de partijen zouden zijn en niet van de individuele Kamerleden. "Sterker nog, vroeger hadden we helemaal geen partijen. Er zat gewoon 150 man in de Tweede Kamer."

Toch is het volgens oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het beste om de stand van zaken in de partij ook in acht te nemen bij het maken van een stemkeuze, en niet alleen te kiezen voor de persoon. "De kiezers hebben in het geval van Forum voor Democratie gestemd op een partij waarvan ze van tevoren wisten dat het instabiel was. Er is blijkbaar een groep mensen die niet kiest voor stabiliteit", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Haga over FvD-breuk: 'Baudet wil taboes doorbreken, vinden we soms te pijnlijk'

Als Kamerlid is het niet ongebruikelijk dat af en toe het ego ondergeschikt is aan partijbelang. "Dat zie je bij Forum. Fractiediscipline is loyaliteit boven je eigen ego stellen. Afsplitsen is je eigen ego boven dat van het land stellen."

Fractiebudget

Behalve zetelroof zitten er nog meer gevolgen aan afsplitsing. Ex-politicus Henk Krol weet er alles van. "Als je afsplitst, dan splitst ook het fractiebudget. Dan moet je een flinke stap terug doen", vertelt hij aan EditieNL.

Volgens Krol is het makkelijker om Kamerleden binnen te houden als de partij al jaren meedraait. "Bij nieuwe partijen is het makkelijker om af te splitsen, omdat die minder machtsmiddelen hebben dan oude partijen. En je wil na de partij ook nog wel een ander baantje." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore