Abraham en Sarah

Helft van de Nederlanders ziet op tegen de vijftig: 'Je voelt je dan oud'

15 mei 2021 13:00
Janny wordt maandag vijftig Beeld © EditieNL

Maandag wordt koningin Máxima 50 jaar oud. Maar er zijn veel misvattingen en angsten over deze leeftijd. De helft van de mensen ziet op tegen de vijftig. Zo zijn ze bang zijn om fysiek zwakker te worden. Is het stigma dat op deze leeftijd rust terecht?

Voor het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Becel, spraken ze 1500 vijftigplussers en 1500 vijftigminners. Hieruit blijkt dat vijftig procent zijn of haar vijftigste verjaardag niet ziet als een reden voor een feestje. Zo zijn ze bang om niet langer alles te kunnen doen wat ze willen, en om eenzaam te zijn.

Maar niet iedereen ziet Sarah of Abraham worden als een ramp. Vier op de tien Nederlanders boven de vijftig zou voor geen goud jonger willen zijn. Een op de tien vindt zelfs dat het leven pas echt begint bij je vijftigste.

Mijlpaal

Ook bijna-vijftiger Janny van Ast ziet totaal niet op tegen haar volgende verjaardag. Komende maandag wordt Janny, net als onze koningin, vijftig jaar. "Ik vind het een mijlpaal om vijftig te worden en zie er niet tegenop", vertelt ze aan EditieNL. In verband met de coronamaatregelen kan Janny haar verjaardag niet groots vieren. "Maar als het had gekund had ik wel een feestje gegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Robin viel 90 kilo af: 'Ik wil gewoon ouder worden dan 40'

Zelf is de door de jaren heen anders gaan kijken naar de leeftijd. "Als iemand vroeger vijftig werd, dan vond ik diegene echt oud. Maar ik voel me helemaal niet oud." Dit komt volgens Janny doordat vijftigers tegenwoordig meer met de tijd meegaan. "Ze kleden zich veel moderner."

Ook voelt Janny zich nog fit en blijft ze in beweging. "Vooral nu je wat ouder wordt, denk ik dat het juist belangrijk is om in beweging te blijven. Ik wandel veel en ik heb thuis een crosstrainer waar ik regelmatig op ga."

Geluk

In haar omgeving merkt Janny dat sommigen het lastig vinden om vijftig te worden. "Maar in mijn vriendenkring hebben we zoiets van: het is maar een getalletje. Je moet blijven doen wat je leuk vindt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50 Plus: Ouderen vrezen hongerdood

Hier is Wies Verbeek het volledig mee eens. Zij richtte de website BLOW (Beetje Leuk Ouder Worden) op. "Er zijn onderzoeken die aantonen dat het geluk pas na je vijftigste begint", vertelt ze aan EditieNL.

Mensen die de vijftig zijn gepasseerd zouden veel meer ontspannen in het leven staan. "En veel meer met de dag leven, niet meer doen wat een ander wil en veel meer bij jezelf blijven. Je weet wat je kunt en wat je wilt."

Minder stress

Volgens Verbeek is vijftigplusser zijn veel leuker omdat je in deze fase meer rust hebt. "Je bent ervaren en de stress valt weg. Je was altijd bezig met carrière maken, hypotheken en huwelijken. Na je vijftigste ben je in rustiger vaarwater gekomen en hoef je niet meer te stressen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

EMA herhaalt: voordelen AstraZeneca voor alle leeftijden groter dan risico

Verbeek merkt dat vijftig worden door velen gezien wordt als iets heel heftigs. "Het wordt dan confronterend en je schrikt ervan. Maar uiteindelijk is het onzin, want het leven wordt alleen maar leuker. Je hebt alleen wel de stomme overgang."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore