Bilthoven

'Bouw er maar omheen': deze mensen willen niet vertrekken voor nieuwbouw

13 mei 2021 13:29 Aangepast: 13 mei 2021 15:52
Het huis van Heleen is heel anders dan dat van haar buren Beeld © EditieNL

Wat te doen als je een supermarkt wil bouwen maar de eigenaar van een garagebox op deze locatie wil niet weg? Dan bouw je er gewoon omheen, moet Jumbo in Bilthoven gedacht hebben. Zij hebben besloten om hun nieuwe winkel om een garagebox heen te bouwen, omdat eigenaar Gert Smit weigert deze te verkopen.

Gert Smit is al jarenlang eigenaar van een garagebox. Het gebouw is een doorn in het oog van Jumbo, die op deze locatie in Bilthoven een nieuwe supermarkt bouwt. Maar wat de supermarkt ook probeert, Smit gaat niet weg. "Ik heb op dat stuk grond al jaren een garagebox staan die ik privé gebruik", vertelt hij aan EditieNL.

Aparte ingang

De garagebox is inmiddels het enige gebouw dat nog in de weg staat, maar Smit houdt voet bij stuk. Hij is niet bereid zijn box te verkopen. De supermarktketen heeft daarom besloten de supermarkt om zijn garagebox heen te bouwen. Er zal een aparte ingang komen waar Gert met een speciaal pasje bij zijn garage terecht zal komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe woning te duur of onvindbaar? Start een wooncoöperatie

Smit is zelf eigenaar van supermarkt Plus in Bilthoven. Volgens hem is zijn bezwaar tegen de verkoop van de garagebox echter geen concurrentiezet. "Het is goed voor de wijk dat daar weer een supermarkt terugkeert. En concurrentie is prima, dat houdt ons scherp om elke dag het beste te leveren aan onze klanten", zegt hij. 

Rotterdam

Heleen Euwe kan zich goed in Smit verplaatsen. Zij zat in 2018 in een vergelijkbare situatie, toen ze geld aangeboden kreeg door wooncoöperatie Woonstad Rotterdam om haar huis te verlaten. "Zij wilden niet meer dan twee ton bieden, maar dan zouden wij met een restschuld achterblijven. We kregen een flinke discussie over het geld en zeiden uiteindelijk: het is klaar. Wij blijven hier. Kijk maar hoe je ons weg wil krijgen."

Het huis heeft grote familiaire waarde. "Dit huis is vanaf de bouw bezit geweest van de familie van mijn vriend. Er zit een heel verhaal achter. We hebben een emotionele band met het huis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona krijgt geen vat op woningmarkt, prijzen stijgen door

Ze ging de strijd aan en won: haar huis mocht blijven staan. Inmiddels is het omringd door nieuwbouw. Haar woning staat ertussen als klein duimpje die heeft gewonnen van de reus. "Het is nu hartstikke mooi. Alles om ons heen ziet er strak uit, en dan zie je ineens ons pand ertussen. Het huis springt er echt uit. Alleen al omdat wij een puntdak hebben de rest een plat dak."

Eigendomsrecht

Volgens Kwaku Afriyieh, advocaat bij Parmentier Advocaten, kun je als burger in een vergelijkbare situatie aanspraak maken op je eigendomsrecht. "Dat is een heel sterk recht. Je kunt zeggen: ik blijf op de plek waar ik nu zit", vertelt hij aan EditieNL.

Advocaat vastgoedrecht Kwaku Afriyieh Advocaat vastgoedrecht Kwaku Afriyieh

Hij maakt vaker situaties mee waarbij de omwonenden nodig zijn bij de wijziging van een bestemmingsplan. "Het is een onderhandeling: de andere partij koopt jou als eigenaar uit. Als je vindt dat je genoeg geld krijgt en je kan ergens anders wonen, is het gebruikelijk om akkoord te gaan. Maar als je toch wil blijven, kan niemand je dwingen je huis uit te gaan."

Overheid

In het geval van Gert Smit gaat het om twee private partijen die tegenover elkaar staan, maar soms is het ook de overheid die tegenover de burger staat. "Soms neemt de overheid initiatief vanuit algemeen belang om ergens te bouwen. Als die de initiator is van een nieuwe woonwijk, dan heeft de overheid de macht om te onteigenen. Dan moeten ze je ook tegemoetkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore