Ga naar de inhoud
Kerk in de verkoop

Van gebedshuis naar appartement: kerken verliezen hun religieuze functie

In de Josephkerk in Alkmaar worden appartementen aangeboden

Het is Hemelvaart: voor veel christenen een speciale dag om naar de kerk te gaan. Maar dat kunnen ze in steeds minder kerken doen. Het aantal kerkgangers neemt af en door corona is de afname nog sneller gegaan. Daarom krijgen kerken steeds vaker een andere, niet-religieuze, functie.

Nederland telt volgens het CBS ruim 4600 kerkgebouwen. Een kwart daarvan heeft een andere functie gekregen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de Haarlemse Jopenkerk die werd opgebouwd tot bierbrouwerij en restaurant. In Zeilberg is er een kerk veranderd in een sportschool en in Hilversum is er zelfs een kerk omgebouwd tot springkussenpark.

Minder inkomsten

En dat dit gebeurt is erg begrijpelijk, vindt Eric Annaert, vastgoedadviseur bij Colliers. "Lidmaatschappen bij kerken, zoals de rooms-katholieke kerk, lopen al heel lang terug. Dit is al jaren zo", vertelt hij aan EditieNL. De coronacrisis heeft volgens hem een rol gespeeld in deze afname. "Kerkgangers zitten vaker thuis de mis te vieren via Zoom."

Gods
Lees ook:
Gods huis als jouw nieuwe woning

Colliers deed in 2019 en 2021 onderzoek naar de financiën en herbestemmingen van kerken. Hieruit bleek dat kerken door deze afname van fysieke bezoekers veel geld misliepen. "Hierdoor zie je dat bij parochiën en bisdommen de discussie op gang komt over de noodzaak van het hebben van een kerk."

Kerk in de verkoop

Hierbij komt dan ook snel het gesprek over de verkoop van de kerken ter sprake. Een van de moeilijkste onderdelen van deze verkoop is de emotie die erbij komt kijken. "Het is natuurlijk moeilijk voor de kerkgangers om afstand te doen van de kerk en die te zien veranderen naar een andere functie."

Te
Lees ook:
Te koop: kerk voor een prikkie

Er zijn dan ook kerkgangers die vertellen dat ze liever niet zien dat de kerk verandert in een gebedshuis voor een andere religie, of dat er een restaurant voor in de plaats komt. "Maar een kerk kan wel degelijk interessant zijn", meent Annaert. "Het hangt af van de locatie, maar over het algemeen is het groot en licht en in het midden van het dorp. Je kan er dus veel mee."

Appartementen

Dat je er veel mee kunt, weet ook Romy van de Leygraaf van Leygraaf Makelaars. "De Josephkerk in Alkmaar hebben wij overgenomen van de parochie om het een nieuwe bestemming te geven", vertelt ze aan EditieNL.

Veel
Lees ook:
Veel besmettingen in de kerk? Vanaf nu mag gemeente de deuren sluiten

Het bedrijf werd door het bisdom gevraagd om deze taak te vervullen. "Je gaat dan met de betrokken partijen aan tafel zitten om te kijken wat de mogelijkheden en eisen zijn. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd om kerkelijke elementen te behouden. Op dat moment ga je afstrepen wat niet mogelijk is en dan kom je erachter dat appartementen wel mogelijk zijn."

Appartementen

Dus werd ervoor gekozen om negen appartementen te bouwen in de kerk. "Vijf ervan zijn al verkocht. De oppervlaktes verschillen van 128 tot 270 vierkante meter met veel kerkelijke elementen nog zichtbaar. Ook zullen er verschillende verdiepingen gemaakt worden." Voor deze appartementen betaal je minimaal een bedrag van 725.000 euro en het meest luxe appartement kost maar liefst 1.375.000 euro.