Ga naar de inhoud
Artsen slaan alarm

Slechtnieuwsgesprekken met rokers: '100.000 te voorkomen'

Kinderlongarts Noor Rikkers doet mee aan de campagne Beeld © YouTube.com/ArtsenSlaanAlarm

'Ik heb slecht nieuws voor je.' Het zijn woorden die je liever niet van een dokter hoort. Volgens artsen zouden jaarlijks 100.000 van deze slechtnieuwsgesprekken te voorkomen zijn, als mensen stoppen met roken. Ze slaan daarom alarm in een indrukwekkende video waarin artsen vertellen over hun slechtnieuwsgesprekken. Een van de zwaarste kanten van het vak.

"De zoveelste die ik moet teleurstellen", "Ik had een longfoto aangevraagd en die is niet goed", en: "Ik heb vanmiddag vier uitslaggesprekken. Bij geen van de mensen heb ik een optie voor een genezende behandeling." Het zijn situaties waar de artsen, zichtbaar geraakt, over vertellen in de video.

"Slechtnieuwsgesprekken doen ons altijd heel veel als arts. Dat gaat je zelf ook onder je huid zitten", vertelt kinderlongarts Noor Rikkers van het LUMC. En het houdt ook niet op bij die slechte boodschap. "Je blijft degene begeleiden en steunen."

Zo'n gesprek heeft veel impact, op zowel de patiënt als de arts. En dat terwijl er dus veel gesprekken voorkomen kunnen worden. "Als je zorgt dat mensen niet meer gaan roken", zegt Rikkers. "De campagne is vooral om daar aandacht voor te vragen. Er moeten maatregelen komen tegen het roken: verkooppunten moeten omlaag en prijzen moeten omhoog."

Maatregelen tegen roken

Rikkers benadrukt dat de artsen vinden dat de verantwoordelijkheid bij de overheid ligt en niet bij de mensen die nu roken. "Als ze als tiener verslaafd zijn geraakt, dan is het echt een hardnekkige verslaving geworden. De overheid moet zorgen dat dat niet gebeurt."

Robot
Lees ook:
Robot doet slechtnieuwsgesprek in Amerikaans ziekenhuis: 'Je gaat dood'

De artsen die hierover alarm slaan, hopen dat zulke maatregelen ervoor zorgen dat ze in de toekomst minder slechtnieuwsgesprekken hoeven te voeren met rokers en mee-rokers. Maar voor nu hebben ze dus nog heel wat van dat soort gesprekken te voeren. Hoe doe je dat eigenlijk? Rikkers: "Niet eindeloos eromheen draaien. Laat iemand niet langer dan nodig lijden. En laat stiltes vallen, om het te laten bezinken. Mensen zijn vaak in shock, dus neem alle tijd en rust."

Rollenspellen

Ook longarts Annemarie Becker-Commissaris van het Amsterdam UMC vindt de gesprekken vaak zwaar. "Soms neem ik die slechtnieuwsgesprekken wel mee naar huis. Het doet wel wat met je, maar je leert er ook mee omgaan", zegt ze.

Hoewel artsen in theorie wel leren hoe ze hiermee om moeten gaan, leer je in de praktijk pas echt hoe het eraan toegaat. "Je kan wel maanden lang theorie leren, maar het is altijd anders dan gedacht. Slechtnieuwsgesprekken zijn heel persoonlijk. Bij iedereen zal het anders zijn."

Tabaksfabrikanten
Lees ook:
Tabaksfabrikanten betaalden grof geld voor goede plek in schappen

Becker-Commissaris vindt daarom dat er op opleidingen best meer aandacht hiervoor mag zijn, bijvoorbeeld met rollenspellen. Die rollenspellen vinden nu ook al plaats, maar dat is nog voordat studenten de praktijk ingaan. "Het is belangrijk dat juist als je al een tijdje werkzaam bent in de praktijk om dan met acteurs en rollenspellen de gesprektechnieken te verbeteren. Niemand doet het perfect, maar soms kan het met wat tips toch wat beter", legt ze uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore