Drugsvergiftiging

Kijk uit wat je hond eet: 'Door corona ligt op meer plekken mensenpoep'

15 mei 2021 11:00
Jaxx had een THC-vergiftiging Beeld © EditieNL

Door de sluiting van openbare toiletgebouwen en horecagelegenheden lag er volgens de hondenbescherming veel meer mensenpoep in de natuur. En dat blijkt een feestmaal voor veel honden. Maar pas, op waarschuwt de hondenbescherming: "Het kan ook poep van drugsgebruikers zijn."

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders de gelukkige nieuwe eigenaren geworden van een hond of pup. Veel van deze nieuwe baasjes zijn zich nog niet bewust van de gevaren die er op de loer liggen, denkt de Hondenbescherming. Zo ligt er meer mensenpoep in de natuur wat zeer gevaarlijk kan zijn voor je huisdier.

"Veel honden vinden mensenpoep een feestmaal. Nu we meer buiten zijn doen ook meer mensen hun behoefte op straat of in het park, met alle gevolgen van dien", zegt Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming tegen EditieNL. "Honden eten rondslingerende drugs of ze eten de poep van gebruikers op. En veel meer mensen hebben sinds corona een hond en kennen deze gevaren niet. Let dus goed op wat je hond eet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honden vergiftigd door junkenpoep: 'Ze zwalken knetterstoned rond'

Toch zijn het niet alleen nieuwe hondenbezitters die deze gevaren niet kennen. Joyce Lodders loopt al dertig jaar met haar honden hetzelfde rondje. Ze stond er dan ook behoorlijk van te kijken toen bleek dat haar hond Jaxx drugs in zijn lijf had. "Hij rent wel vaker vooruit en dan zie ik niet wat hij allemaal opeet. Er ligt wel veel rommel hoor; flesjes, koekverpakkingen, blikjes. Ik raap het ook vaak op en als hij iets in z'n bek heeft dan haal ik het eruit of ik roep 'los', maar dan slikt hij het toch snel door." Dat gebeurde ook twee weken geleden.

Knikkebollen

"Na de wandeling was hij heel rustig. Rond vier uur had ik mijn broer aan de lijn en ik zei nog: 'je moet de hond eens zien, die zit rechtop te knikkebollen.' Toen hij niet kwam voor het eten begon ik me zorgen te maken. Het woord eten is écht een toverwoord. Hij tilde zelfs z'n kop niet op. Ik kreeg weinig contact met 'm terwijl hij normaal zo druk is."

Joyce ging met Jaxx naar een dierenkliniek en na een test bleek dat hij THC in zich had. "Een drugsvergiftiging dus. Hij had grote pupillen en een lage temperatuur. Hij heeft een nacht aan het infuus gelegen en hij heeft z'n roes uitgeslapen. De artsen vroegen wel nog of ze mochten reanimeren of het mis zou gaan dus dat was wel heel vervelend, je weet niet wat er kan gebeuren. Gelukkig is het goed afgelopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hond Jaymes werd vergiftigd door drugs: wat moet je dan doen?

Jaxx is lang niet de enige hond die een drugsvergiftiging oploopt. Afgelopen zomer werd hond Boef ook ziek van junkenpoep. Volgens dierenartsen komt het tientallen keren per jaar voor. "Hier in de regio Amsterdam komt het zeker regelmatig voor dat dieren een zakje wiet van tafel hebben geplukt of de ontlasting van drugsgebruikers in een park hebben gegeten", zegt de Amsterdamse dierenarts Marnix Lamberts van HUGO Verwijskliniek tegen EditieNL.

Agressief van coke

En een drugsvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben. "Van THC worden honden over het algemeen ontzettend sloom en slaperig. Ik heb hier ook weleens honden gezien met speed en dat maakt de hond hartstikke hysterisch. Het kan epileptische aanvallen veroorzaken en de hersenen beschadigen. Ook gaat de hartslag omhoog en dat kan het hart niet altijd aan, wat fataal kan zijn." Van cocaïne kan een hond volgens de dierenarts juist agressief worden. Toch is het lastig om een drugsvergiftiging meteen te herkennen. Het is daarom voor de baasjes belangrijk om goed te weten waar je geweest bent met de hond en of hij wat gegeten kan hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je huisdier laten opzetten: 'We hadden een speciale band'

"Het is niet altijd meteen duidelijk of een dier drugs opheeft. Je gaat een rijtje af; gedraagt het dier zich op een bepaalde manier, omdat 'ie is gevallen of zich heeft gestoten? Of heeft de hond een paar uur in de bosjes van het Vondelpark rondgelopen en is 'ie daarna gek gaan doen? Dan is de kans aanwezig dat er drugs in het spel is." In de meeste gevallen kunnen honden bij de dierenarts aan een infuus hun trip uitzitten.

Aan de lijn

Baasje Joyce hoopt na het incident met haar hond Jaxx dat ook gebruikers op de gevaren worden gewezen. "Weet wat je kan aanrichten bij dieren." Joyce is nu veel alerter op wat haar hond allemaal eet. En dat raadt de hondenbescherming andere baasjes ook aan. "Wij roepen op baasjes alert te zijn, zoveel mogelijk de hond aan de lijn te houden op verdachte plekken en goed op te letten wat ze buiten opeten."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore