Klimaatactiviste Greta Thunberg is het niet eens met de biomassacentrale die het Zweedse bedrijf Vattenfall in Diemen wil bouwen. Al twee jaar lang voeren verschillende partijen actie tegen de komst van deze biomassacentrale. En als Thunberg zich ergens mee bemoeit, kan dat grote invloed hebben.
Greta sprak zich uit tegen de biomassacentrale via Twitter. "Ieder jaar zullen meer dan 200.000 ton houten pellets worden verbrand in de geplande energiecentrale van Vattenfall in Diemen, Nederland. De investering maakt deel uit van de omschakeling van het bedrijf naar fossielvrij - maar dreigt in plaats daarvan te leiden tot een verhoogde uitstoot van kooldioxide." Een slechte zaak, vindt de klimaatactiviste dus.
En wat Greta zegt, heeft invloed, weet ook Fenna Swart van Comité Schone Lucht. "Het is een hele belangrijke ontwikkeling dat Greta van zich laat horen over de biomassacentrale", vertelt ze aan EditieNL. "Dat Greta zich er tegenaan begon te bemoeien, was niet toevallig, maar bewust gepland. Het is het resultaat van maanden werk, achter de schermen."
Contact leggen
Al twee jaar was het comité bezig met het verzet tegen de centrale. "Afgelopen zomer kwam er een Zweedse journalist voor dit verhaal naar Nederland. Hij vroeg of hij iets voor mij kon doen. Toen heb ik gezegd: kan je voor mij contact opnemen met Greta, dat zou ons enorm helpen." De journalist wist het balletje aan het rollen te krijgen.

En toen volgde de tweet van Greta. Een belangrijke stap in de strijd van het comité. "We wilden haar bereiken met twee redenen: in Brussel wordt de richtlijn voor duurzame energie gemaakt. Vanuit daar wordt biomassa gestimuleerd. Zweden heeft veel invloed op Brussel en Greta is inmiddels een Zweedse beroemdheid die zich uitspreekt voor het klimaat."
Daarnaast is Vattenfall een Zweeds energiebedrijf. "Wij dachten, als Greta als symbool van 'we moeten werken aan klimaat' zich uitspreekt tegen Vattenfall, dan bereiken we ze wel."
Aan de aandacht brengen
Volgens Werner Schouten van De Jonge Klimaatbeweging werkt Greta's invloed goed om discussies over klimaat te versnellen. "Ik zie veel groeperingen die contact zoeken met iemand als Greta Thunberg om meer aandacht te vragen voor een milieuprobleem en het op de agenda te zetten", vertelt hij aan EditieNL.

Greta heeft volgens Schouten een unieke positie. "Ze is zo ontzettend consistent in de duurzaamheid en ze vertegenwoordigt de jongeren en de toekomstige generatie. Dan gaat het niet meer over een fel toekomstverhaal, maar over haar leven en haar toekomst."
Impact
Maar is het ook effectief om haar in te schakelen? Schouten vindt van wel. "Want ze kan het onderwerp voordragen naar een groter publiek, maar er zijn ook bedrijven die belangen hebben, dus daarom is het altijd afwachten of het effect heeft."
Toch is ze volgens hem vernieuwend genoeg om een verschil te maken. "Ze is een soort ambassadeur voor het klimaatbeleid voor jongeren. Ze gaat de strijd aan met de gevestigde bedrijven."
Dus wanneer Greta zich uitspreekt, kunnen bedrijven nog amper om haar heen. "Ze laat de onvermijdelijkheid zien. Alle politici willen ook een groene toekomst voor hun kinderen, maar zijn wel erg terughoudend. Greta laat de pijnlijke waarheid zien van haar eigen toekomst."
Vattenfall laat in een reactie weten de kritiek op de centrale serieus te nemen: "We nemen dat net zo serieus als de serie aan tegengeluid dat al langer uit Nederland komt. Daar zijn we niet doof voor. Daarom onderzoeken we alternatieven. Niet eerder dan het voorjaar van 2022 beslissen we of de centrale er überhaupt komt."