Bedreigde diersoorten

Geboortegolf in ZooParc Overloon: maar liefst 20 dieren geboren

11 mei 2021 13:46 Aangepast: 11 mei 2021 13:48
Het park verwelkomde onder andere drie Aziatische kleinklauwotters Beeld © ZooParc Overloon

Het is een en al feest in het Brabantse dierenpark ZooParc Overloon. In de dierentuin zijn namelijk twintig dieren geboren, waaronder een brazzameerkat, drie Aziatische kleinklauwotters, twee Bennettwallaby's, twee ringstaartmaki's. Ook kropen maar liefst twaalf Afrikaanse pinguïns kropen uit hun ei. Sommige van de diersoorten zijn bedreigd.

"De lente is overduidelijk zichtbaar in ons park, zo blijkt ook uit deze geboortes", vertelt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel. Het park is erg blij met deze geboortes, want een aantal van de diersoorten zijn bedreigd: de Afrikaanse pinguïn en de ringstaartmaki. Hier heeft het park fokprogramma's voor, net als voor de brazzameerkat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beschuit met muisjes in Beekse Bergen: twee gevlekte hyena's geboren

Door middel van dit programma wil het park zorgen voor een gezonde populatie van bedreigde of kwetsbare diersoorten in dierentuinen. "We zijn dan ook ontzettend blij dat we daar met deze jongen een bijdrage aan hebben kunnen leveren", vertelt Van den Heuvel.

Bedreigde soorten

De Afrikaanse pinguïn kent verschillende bedreigingen. "Zo wordt er veel geboord naar olie en gas in hun leefgebied, en er is ook sprake van overbevissing van de vissen waarmee de pinguïns zich voeden."

Er kwamen twaalf Afrikaanse pinguïns uit hun ei gekropen Er kwamen twaalf Afrikaanse pinguïns uit hun ei gekropen

Van den Heuvel merkt dat de pinguïns zich thuis voelen in de dierentuin. "Dit jaar is het eerste kuiken dat hier uit het ei is gekropen zelf ouder geworden van een jong. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Dat wij zoveel kuikens mogen verwelkomen, is een teken dat de pinguïns het hier enorm naar hun zin hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes 'scrotum frogs' geboren in DierenPark Amersfoort: 'Nagenoeg uitgestorven'

Ook is het park twee ringstaartmaki's rijker Ook is het park twee ringstaartmaki's rijker

Bij de ringstaartmaki's werden er twee jongen geboren. "De populatie van deze mooie dieren neemt jammer genoeg af, wat meerdere oorzaken heeft. Hun leefgebied op Madagaskar wordt vernield door onder andere boskap en daarnaast wordt er ook gejaagd op de maki's", legt de dierenverzorger uit.

Nog meer jongen

Maar naast de geboortes bij de bedreigde soorten, is ZooParc Overloon ook enthousiast over de andere jongen die geboren zijn. De dierentuin is de enige in ons land waar brazzameerkatten te zien zijn. "Dat onze dieren voor nageslacht hebben gezorgd, is natuurlijk altijd leuk. Deze diersoort is nog niet bedreigd, maar de populatie neemt wel af."

De pasgeboren Bennettwallaby laat af en toe zijn koppie zien De pasgeboren Bennettwallaby laat af en toe zijn koppie zien

Ook de drie Aziatische kleinklauwotters en de twee Bennettwallaby's maken het goed. "De otters verblijven momenteel nog in de kraamkamer waar zij ter wereld kwamen." Over een tijdje mogen de dieren deze ruimte verlaten en hun verblijf gaan ontdekken. "Ook de Bennettwallaby's houden zich nog een beetje verborgen: zij zitten in de buidel van hun moeder en steken of en toe hun koppie naar buiten."

Er werden twee brazzameerkatten geboren Er werden twee brazzameerkatten geboren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore