V House: Inside the Mansion

Realityserie met TikTokkers, maar wie kent ze eigenlijk? 'Ouders hebben geen idee wie ik ben'

11 mei 2021 12:27 Aangepast: 11 mei 2021 14:57
TikTok-creator Sara Dol is een van de deelnemers van V House Beeld © EditieNL

Een realityshow met TikTokkers. Vanaf 18 mei is het nieuwe programma V House: Inside the Mansion te zien op Videoland. In het programma gaan Nederlandse TikTokkers samen een account vanaf de grond opbouwen. Maar onder iedereen die geen onderdeel uitmaakt van generatie Z zijn deze internetsterren totaal onbekend.

Aan het programma doen acht TikTok-creators mee die samen 4,5 miljoen volgers hebben en 125 miljoen likes. Zij zullen samen in één huis de uitdaging aangaan om een TikTok-account net zo succesvol te maken als hun eigen accounts.

Grote namen als Dario de Vries (363.000 volgers), en Jesse van Wieren (416.000 volgers) zullen deelnemen. Ook de 19-jarige Sara Dol doet mee aan V House. Haar account @officiaalsaarx heeft momenteel 2,6 miljoen volgers.

Jonge fans

Sara was al voordat ze werd gevraagd voor het programma was ze enthousiast over het concept. "Ik was daarvoor al bezig met het idee om met content creators in een huis te zitten, zoals ze in Amerika weleens doen", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stem achter viral TikTok-voice-over klaagt app-maker aan'

Zij merkt dat het voornamelijk kinderen zijn die haar kennen. "Het gebeurt vaak dat jongeren en kinderen naar mij toekomen om een selfie te maken, terwijl de ouders geen idee hebben wie ik ben. Dat is best grappig. Het is natuurlijk een totaal andere doelgroep", legt Sara uit. "Ze zeggen dan ook vaak: 'Ja, ik ken je niet, maar mijn dochter is fan van je.' Ik vind het niet erg."

Parallelle wereld

En dat de ouders vaak niet bekend zijn met de internetsterren, is volgens TikTok-expert Joey Scheufler helemaal niet gek. Het valt hem op dat er een soort parallelle wereld van TikTok is ontstaan, die buitenstaanders niet kennen. "Wij doen ook marketing voor bedrijven met TikTokkers en als we over straat lopen worden kinderen en jongeren enthousiast, terwijl de ouders denken: wie is dat nou weer?"

Volgens Scheufler is TikTok een heel intens platform. "Gemiddeld zit je een uur of langer per dag op TikTok en in die tijd zie je heel veel van deze korte filmpjes. Daarnaast zitten ze ook echt in je mobiel en zijn ze nergens anders te zien", vertelt hij aan EditieNL. Dit zorgt er dan ook voor dat TikTokkers niet altijd even goed in het geheugen blijven hangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube rolt TikTok-rivaal Shorts uit in de VS

Daarnaast speelt het algoritme van de app een rol. "Die laat vrijwel alleen maar mensen van je eigen leeftijd zien. Daardoor blijven de leeftijden een beetje gescheiden. Om deze redenen zullen oudere gebruikers niet heel snel met jongere TikTokkers in aanraking komen."

Huis vol TikTokkers

'Creatorhuizen', waarin deze mensen dus samen in een huis zitten, zoals The Hype House zijn razend populair op TikTok. "Dat is dan natuurlijk super leuk", vindt Sara. Ze was nog niet volledig bekend met haar mededeelnemers, maar wel met hun content. "Nu heb ik nog steeds goed contact met ze en ook nadat we de 150.000 volgers hadden bereikt, stuurden we elkaar wel appjes."

Nu de opnames van V House zijn afgerond is Sara weer vol op gefocust op haar eigen account uitbreiden. "Ik heb nu niet per se het doel om ook oudere volgers te krijgen, maar ik zou het wel leuk vinden. Of ik ooit iets buiten TikTok ga doen, weet ik nog niet. Het gaat eigenlijk nu nog om gewoon leuke content creëren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore