Boek

Marja wil de complotten over verdwijning Kris en Lisanne de wereld uit helpen

12 mei 2021 13:15 Aangepast: 12 mei 2021 15:22
Marja West is een van de schrijvers van 'Verloren in de jungle' Beeld © EditieNL

Ruim zeven jaar geleden komen de 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon niet terug van een wandeling in de jungle van Panama. In de jaren na de verdwijning van de vrouwen gaan de wildste verhalen rond over het tragische voorval. Schrijvers Marja West en Jurgen Snoeren verzamelden alle feiten rond de verdwijning in het boek Verloren in de jungle.

Al sinds de verdwijning van Kris en Lisanne in 2014 ontstonden er allerlei complottheorieën. Nu, zeven jaar later, zijn de wilde theorieën nog steeds hardnekkig. Schrijfster Marja West hoopt er met het boek een hoop te ontkrachten.

"Een van de theorieën die snel rondging, is dat er een derde persoon bij ze was", vertelt West aan EditieNL. Voor het boek liet ze foto's van Kris en Lisanne inzoomen op de zonnebril. In de weerspiegeling is te zien dat een van de vrouwen haar eigen arm vooruit steekt. "Ze maakt zelf de selfies."

Onbeantwoorde vragen

En zo zijn er meer wilde verhalen over Kris en Lisanne. Allemaal zonder bewijs. Marja West denkt wel te weten hoe dat komt. "Het is door blijven etteren omdat er destijds veel vragen zijn gerezen. Op die vragen zijn nooit antwoorden gekomen. Dat was een voedingsbodem voor complottheorieën", legt ze uit. "Je hebt mensen op het internet die verzamelen alles over deze zaak en die zetten dat ook online. Ze zetten hun hakken in het zand met zo'n theorie."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

5 jaar geleden: wandeling in jungle Panama wordt Kris en Lisanne fataal

Dit soort complottheorieën zorgen voor veel leed bij nabestaanden, zegt misdaadverslaggever Mick van Wely. "Dat is echt niet leuk. Je ziet het bijvoorbeeld bij de zaak Marianne Vaatstra. Er is een bekentenis, een veroordeling, het is helemaal duidelijk. En er zijn nog steeds mensen die zeggen: het is een complot van de staat. Voor nabestaanden is dat verschrikkelijk."

Vuur doven

En het houdt ook de verdwijning van Lisanne en Kris al zeven jaar in leven. "Wij hebben met het boek een stevige poging gedaan om het vuurtje te doven, door theorieën die rondgingen te ontkrachten", zegt West. En dat lukt aardig, vindt ze. "We zien dat mensen die twijfelden nu omslaan naar: ze zijn inderdaad verdwaald. Als het percentage dat in complotten gelooft klein genoeg is, dooft dat vuur vanzelf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore