Mishandeld en vermoord

Drie dierenmishandelingen in Uden in twee dagen: minimaal zeven eenden dood

10 mei 2021 18:19 Aangepast: 10 mei 2021 18:39
Drie kuikens van de moedereend die is overgoten met cassis Beeld © Sharon van Offeren

Er lijken twee jonge dierenmishandelaars actief in Uden. In twee dagen tijd hebben er drie incidenten plaatsgevonden rond een meer in de stad, met al minstens zeven dode eenden tot gevolg. De politie is een onderzoek gestart.

De eerste mishandeling vond zaterdagavond rond half 9 plaats. Terwijl een moedereend in Uden zat te broeden is ze overgoten met cassis. Vervolgens is het dier verjaagd uit haar nest en zijn haar tien eieren stuk voor stuk kapotgegooid. Volgens getuigen gaat het om twee jongens tussen de 12 en 14 jaar.

Letsel

Twee eendenkuikens zijn meegenomen door een van de jongens. De andere acht zijn naar Vooropvang de Maashorst in Schaijk gebracht. "Zes van de acht hebben de nacht niet overleefd", vertelt eigenaar Sharon van Offeren aan EditieNL. "Twee zijn nog in leven. Met een daarvan gaat het heel goed, de ander is een twijfelgeval. Hij heeft zo zwaar letsel dat-ie z'n eigen kop niet omhoog kan houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie tieners aangehouden na filmen dierenmishandelingen

Maar het bleef die zaterdagavond niet bij dat incident alleen. "Om half 10 hebben twee meisjes gezien hoe een gans – waarschijnlijk door dezelfde twee jongens – werd mishandeld rondom hetzelfde meer. Beide poten zijn gebroken."

Doodgegooid met stenen

Gisteren was het opnieuw raak. "Toen is er een moedereend doodgegooid met stenen. Dat gebeurde weer op dezelfde locatie. Vanmorgen heb ik haar eendjes binnengekregen bij de opvang."

Sharon is duidelijk aangeslagen. "Ik heb een dierenopvang omdat ik dierenleed wil voorkomen. Dan wil je niet dit soort dingen zien. Ik heb wel meer incidenten meegemaakt, maar hier kan ik echt geen begrip voor opbrengen. Mijn emotie zit momenteel heel hoog. Als dit mijn kinderen waren zou ik me kapot schamen."

Politieonderzoek

De politie bevestigt aan EditieNL dat zij een onderzoek zijn gestart. Ze vragen ooggetuigen om zich te melden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore