Ga naar de inhoud
Populaire groenten

Bloemkool is voor bejaarden: jongeren gaan niet voor ouderwetse groenten

Bij jongeren staat bloemkool niet in de top tien Beeld © Getty images

Een AVG-tje van bloemkool, aardappel en gehaktbal: bij menig zestigplusser loopt nu wellicht het water al in de mond. Veertigminners moeten er waarschijnlijk niet aan denken. Uit cijfers blijkt namelijk dat de oudere generatie nog graag bloemkool, witlof en spruitjes kookt. Bij jongeren staan deze groenten zelfs niet in de top tien.

Onderzoeksbureau GFK berekende op verzoek van het AD de populairste groenten die we in de supermarkt kopen. Het bureau maakte daarbij ook onderscheid tussen ouderen boven de zestig jaar en jongeren tot veertig jaar. Bij beide groepen staat de tomaat op nummer één, maar de rest van de top tien is totaal anders. Zo eten ouderen veel witlof (plek vier) en jongeren veel roerbakgroenten (plek zes). In de top tien van jongeren komen witlof, bloemkool en spruitjes überhaupt niet voor. Bij ouderen wel. 

Plastic
Lees ook:
Plastic zakjes voor groenten en fruit in de ban: 'Slecht recyclebaar'

Dat het verschil zo groot is verklaart culinair historica Manon Henzen door het feit dat we tegenwoordig veel wereldser eten. "In deze tijd kunnen we alles eten wat over de hele wereld wordt aangevoerd. De jonge generatie eet niet alleen meer aardappelen-groente-vleesgerechten, maar veel gerechten uit verschillende wereldkeukens. Zij zijn dan ook opgegroeid met veel smaakmakers", zegt ze tegen EditieNL.

Dat we de ouderwetse groenten niet eten komt volgens haar door het beeld dat we van Hollandse groenten als bloemkool, spruitjes en witlof hebben. Bijvoorbeeld dat ze niet veel smaak hebben (bloemkool), een heel bittere smaak hebben (witlof) of een koolachtige smaak hebben (spruitjes), en we ze daarom smaakloos of vies vinden. 

Aantal
Lees ook:
Aantal jongeren met overgewicht gestegen: 'Leer ze van jongs af aan groenten eten'

"Deze oud-Hollandse groenten worden thuis meestal gegeten in de vorm van een traditioneel aardappel-groente-vlees gerecht, waarbij de groenten meestal worden gekookt en er verder weinig mee wordt gedaan. Slechts een beetje gekruid met wat peper, zout of een roomsausje. Ik heb zelf nog steeds trauma's van de manier waarop mijn moeder vroeger spruitjes klaarmaakte in de kookpan. Terwijl je ook deze groenten echt heel lekker kan bereiden, maar het vergt wel wat meer moeite om ze aantrekkelijk te maken."

Waarschuwing

Dat jongeren bittere groenten niet lekker vinden komt volgens voedingswetenschapper Victoire de Wild van Wageningenuniversity doordat bitterheid van nature als een waarschuwing voor iets giftigs wordt gezien. "Als je een plant at die giftig was, werd je door die bittere smaak gewaarschuwd. Om te overleven moesten ze vroeger zoete dingen eten, want die waren rijk aan suiker en calorieën."

Gaat
Lees ook:
Gaat de vleesvrije bedrijfskantine te ver? 'Mensen willen zelf de keuze hebben'

Bitter eten moet je volgens haar ook leren eten. Als je er als kind niet aan wordt blootgesteld ga je het ook nooit lekker vinden. "Ouderen van boven de 60 jaar zijn wellicht meer gewend om deze oud-Hollandse groenten als bloemkool, spruitjes en witlof te eten. Dat zijn groenten waar de oudere generatie echt mee is opgegroeid. Groente lekker vinden is een kwestie van gewenning, je moet er herhaaldelijk aan worden blootgesteld. Bij kinderen wel 10 tot 15 keer voordat ze aan de smaak wennen."

Meest verkochte groenten aan personen jonger dan 40 jaar

1. Tomaten

2. Paprika’s

3. Uien

4. Komkommers

5. Wortelen

6. Roerbak-/wok-/stoofgroenten

7. Champignons

8. Gemengde sla

9. Broccoli

10. Sperziebonen

Meest verkochte groenten aan personen ouder dan 60 jaar

1. Tomaten

2. Uien

3. Wortelen

4. Witlof

5. Komkommers

6. Sperziebonen

7. Champignons

8. Bloemkool

9.Spruiten

10. Paprika’s

Bron: Ad.nl