Oproep KNMT

We gaan sinds corona te weinig naar de tandarts: gebitten gaan achteruit

07 mei 2021 17:13 Aangepast: 10 mei 2021 10:12
Veel mensen gaan tijdens de pandemie niet vaak genoeg naar de tandarts

De KNMT, een beroepsorganisatie van orthodontisten, kaakchirurgen en tandartsen, roept iedereen die lange tijd is weggebleven bij de tandarts op om zich zo snel mogelijk te melden. Veel Nederlanders zijn tijdens de coronacrisis niet vaak genoeg gegaan en dat heeft de nodige gevolgen voor het gebit. "De coronakilo's vliegen eraan en daarmee neemt ook het aantal gaatjes toe."

Ruim een op de tien mensen stelt zijn tandartsbezoek uit vanwege corona, aldus Patiëntenfederatie Nederland. Sommige mensen zeggen hun afspraken af, anderen maken er überhaupt geen. Dat is zorgwekkend, vindt het KNMT. Daarom roept de organisatie mondzorgverleners op om hun patiënten actief te benaderen voor onderzoek.

Lege agenda

Dat mensen minder vaak in de tandartsstoel liggen merkt ook Wouter Vriesman, tandarts bij Welldent Mokum. "We hadden echt een gatenkaas in onze agenda in het begin van de coronacrisis. Vijftig procent zegde af of bleef gewoon weg. Nu zitten we ongeveer op tien tot twintig procent dat wegblijft", legt hij uit aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lizzy (25) was klaar met tandartsassistente zijn en verhuurt nu jacuzzi's

Dit gebeurt volgens hem onder andere doordat mensen bang zijn om besmet te raken met het coronavirus. "Het zit bovendien niet meer in hun systeem. Naar de tandarts gaan is voor hen nu geen prioriteit." Ook ouders met kinderen blijven weg. 

Coronagaatjes

Niet naar de tandarts gaan kan vervelende gevolgen hebben voor je gebit. "Dan wordt een beginnend gaatje gewoon een gaatje. Dat moet dan gevuld worden of je moet een zenuwbehandeling ondergaan. Zeker bij kinderen kan je dit nog sealen of remmen als je er op tijd bij bent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermoeide dokter Joseph knuffelt huilende covidpatiënt: 'Het is zo verdrietig'

Het vele snoepen in coronatijd komt ons gebit niet ten goede. "De coronakilo's vliegen eraan en daarmee neemt ook het aantal gaatjes toe. Mensen gaan snaaien en doen minder moeite om hun tanden te poetsen. Zeker bij de thuiswerkers zie ik dat het gebit onder de nieuwe omstandigheden te lijden heeft."

Op controle komen

Wanneer is het verstandig om aan de bel te trekken als het op je gebit aankomt? "Bij gevoeligheid bij warm, koud en zoet eten", zegt Vriesman. "Maar eigenlijk ben je dan al te laat. Het beste is natuurlijk om gewoon op controle te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore