Politie start onderzoek

Leden Groningse roeivereniging poseren trots met afgeschoten duiven

06 mei 2021 18:07 Aangepast: 06 mei 2021 18:15
Roeivereniging Gyas in Groningen Beeld © ANP

Twee leden van de Groningse roeivereniging Gyas hebben afgelopen week duiven afgeschoten met een luchtbuks. Online circuleert een foto waarop zij trots poseren met hun buit. De politie is een onderzoek gestart.

De twee leden van Gyas hebben de duiven doodgeschoten in de botenloods van de roeivereniging. Een bestuurslid had hiervoor toestemming gegeven.

Excuses

Gyas laat weten de situatie ten zeerste te betreuren en biedt haar excuses aan. "Aanleiding voor dit incident betrof overlast van duiven in de botenloods. De poten van duiven en duivenpoep kan grote schade veroorzaken aan de boten die tot tienduizenden euro’s per stuk kosten. De oplossing die gekozen is, was niet juist."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek moet imago duif verbeteren: 'Doet geen vlieg kwaad'

Op social media klinkt veel kritiek. Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, laat zich op Twitter woedend uit over het incident. "Wat een zieke figuren", schrijft hij. "Duiven doodschieten (hartstikke verboden) en dan trots poseren met de slachtoffers van je laffe actie. Wat een lol."

Dat het afschieten van duiven bij wet verboden is was volgens Gyas onbekend bij zowel de mannen op de foto als bij het bestuurslid dat toestemming gaf.

De vereniging distantieert zich bovendien van de manier waarop de jongemannen met de dode duiven pronken op de foto. "De uitstraling die deze foto heeft past niet bij de identiteit van Gyas." Het betreffende bestuurslid en de twee mannen hebben inmiddels een 'gepaste straf' opgelegd gekregen. 

Politieonderzoek

De politie zegt de zaak te onderzoeken en roept de mannen op de foto op zich te melden. "Wij willen graag weten wat er precies gebeurd is en zijn op zoek naar de personen op de foto", vertelt een woordvoerder aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poepende duiven op je balkon: hoe krijg je ze weg?

"Op basis van hun verhaal en onze eigen bevindingen bepalen we wat voor vervolg hieraan gegeven wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore