KNMI

Lokaal code rood inzetten: 'Hoe kleiner het gebied, hoe serieuzer mensen het nemen'

08 mei 2021 12:00
Gerrit Vossers, lokale weerman Achterhoek

Het KNMI wil in de nabije toekomst op lokaal niveau code rood gaan inzetten bij zeer slecht weer. Dit kan momenteel alleen op landelijk of provinciaal niveau, maar dat is volgens het weerinstituut niet specifiek genoeg. Hoe ingewikkeld is het om lokaal het weer te voorspellen?

Op landelijk en provinciaal niveau wordt code rood ingezet als er sprake is van zeer slecht weer. Op 7 februari van dit jaar werd het weeralarm bijvoorbeeld in het hele land ingezet in verband met zware sneeuwval en ijzel. En op 31 december 2019 werd code rood afgegeven in Friesland, Groningen en Drenthe vanwege dichte mist.

Geen flauwekul

Als er lokaal slecht weer wordt verwacht kan het KNMI hier niet specifiek voor waarschuwen. Dat het instituut daar verandering in wil brengen is een goede zaak, vindt meteoroloog Maurice Middendorp. "Mensen willen graag gewaarschuwd worden en dat is niet voor niks. Hoe specifieker zo'n weeralarm aangegeven kan worden, hoe beter", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alwéér code rood: onnodig paniekzaaien of echt belangrijk?

Het initiatief zal ten goede komen aan de betrouwbaarheid van het weeralarm. "Nu waarschuwen we soms voor zo'n groot gebied, terwijl het niet overal noodweer is. Dan denken mensen: wat een flauwekul. Dus hoe specifieker je kan waarschuwen, hoe serieuzer mensen het nemen."

Code rood afgeven voor een hele provincie kan ook voor frustraties zorgen. "Bijvoorbeeld bij Pinkpop, waar code rood voor heel Limburg gold terwijl er alleen boven het festival heftig weer was. Of een paar jaar geleden in Brabant. Toen waren er heel lokaal felle buien in een smalle strook, maar heel Brabant werd gewaarschuwd."

Uitdaging

Wel zal het een uitdaging worden om lokale weeralarmen in te voeren, denkt Middendorp. "Dan moet je er al weerpersoon wel bovenop zitten. Het moet kort van tevoren, lokaal en op tijd. Want het slechte weer kan nog snel afschalen of verdwijnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het hele weekend terrassenweer? Helaas, schrap de zaterdag maar alvast

Middendorp heeft zijn twijfels over hoe accuraat de waarschuwingen zullen zijn. Sommige weersomstandigheden zijn makkelijker te voorspellen dan andere. "Met wind is het wel makkelijk om van tevoren te voorspellen. Vaak weet je een dag van tevoren waar zware windstoten voorkomen. In zulke gevallen denk ik weleens: konden we maar een specifieke waarschuwing geven."

Vergissingen

Met onweersbuien is het al ingewikkelder. "Dan moet je echt last-minute waarschuwen. Je weet nooit precies of de onweersbui in Hilversum of in Amsterdam plaatsvindt. Je kunt daar dan een of twee uur vooraf waarschuwen maar het kan dan ook zo zijn dat de storm plotseling ergens anders ontstaat en dan ben je al te laat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Worden vaccins weggegooid als vaccineren door slecht weer niet doorgaat?

Dat soort fouten maken is onvermijdelijk, denkt ook Gerrit Vossers, weerman in de Achterhoek. "Hoe lokaler je het maakt, hoe eerder je fouten maakt. Als Piet Paulusma zegt 'hier en daar een bui', dan hebben we daar niks aan. Je moet weten of het hier of daar valt. Dus hoe kleiner je het maakt, hoe moeilijker", vertelt hij aan EditieNL.

Grondsoorten en rivieren

Het weer op zo'n lokaal niveau voorspellen is volgens hem redelijk ingewikkeld. "Het heeft namelijk te maken met grondsoorten en rivieren. Arnhem is bijvoorbeeld actiever in buien dan Zevenaar door verschil in grondsoort. Maar ook met goede temperatuur en het afkoelen van de bovenlucht op een bepaalde plek op een bepaald moment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het regent lintjes: deze 2828 mensen krijgen een onderscheiding

Hoe hard het gaat regenen en waar precies is dus vrij lastig te voorspellen. "Daar krijg ik hoofdpijn van. Je kan niet voor iedereen precies vertellen hoe het gaat op een specifieke plek. Je weet ongeveer de baan waar het heen trekt, maar waar precies de regen valt is moeilijk te zeggen."

Zelf kijken

Dus is zelf de radar in de gaten houden en naar de lucht kijken volgens Vossers vooralsnog de beste methode om te checken wat het weer gaat doen. "Dat doen boeren ook wel. Dan kan je op het laatste moment kijken hoe het zich gaat ontwikkelen. Vaak als er een bui aankomt, dan heb je meer wind en zie je ook voortekenen zoals dat de zon achter de wolken verdwijnt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore