Titicacakikker

Zes 'scrotum frogs' geboren in DierenPark Amersfoort: 'Nagenoeg uitgestorven'

06 mei 2021 12:28 Aangepast: 06 mei 2021 12:32
De volwassen titicacakikkers in DierenPark Amersfoort Beeld © DierenPark Amersfoort

Dierenverzorgers in DierenPark Amersfoort zijn dolblij. In de dierentuin zijn zes titicacakikkervisjes uit hun eieren gekropen. De dieren, ook wel 'scrotum frogs' genoemd vanwege hun rimpels, zijn uiterst zeldzaam.

"Dit dier is nagenoeg uitgestorven in het wild", vertelt dierenverzorger Thijs Zonnenberg. Het is de eerste keer dat DierenPark Amersfoort kweekt met deze diersoort. "Dat deze poging meteen succesvol is, geeft mij als dierenverzorger de grootste voldoening", aldus Zonnenberg.

Bedreigd

De titicacakikker is een ernstig bedreigde diersoort en komt in het wild enkel voor in het Titicacameer en gedeeltes van aansluitende rivieren. Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika, gelegen tussen Peru en Bolivia. Met de leefomstandigheden van deze kikkersoort is het al een flinke tijd slecht gesteld. "Het meer is zwaar vervuild door het dumpen van schadelijke stoffen."

Een van de kikkervisjes in Amersfoort Een van de kikkervisjes in Amersfoort

Stroperij

Daarnaast vormt stroperij een bedreiging voor de kikker. De plaatselijke bevolking eet de kikkers en ze worden gebruikt als medicijn. "Daarom is er in 2017 een aantal titicacakikkers uit het meer gered voor nakweek. Zo ook die in DierenPark Amersfoort", legt Zonnenberg uit. "Deze kweek leunt op precisiewerk. De temperatuur waaronder de eitjes kunnen uitkomen moet bijvoorbeeld zeer exact zijn."

Rimpels

De zeer zeldzame kikker is een opvallende verschijning. Zijn lijf zit vol met grote huidflappen, waardoor het dier er verrimpeld uitziet. Hierdoor wordt de kikker ook wel 'scrotum frog' genoemd. Maar het zal nog eventjes duren voordat de kikkervisjes in Amersfoort er zo uitzien. "Het duurt nog wel een half jaar voor de visjes volgroeid zijn tot kikkers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blijde geboorte in Blijdorp: olifant Bangka bevallen van derde jong

Het dierenpark hoopt dat voor die tijd het park weer toegankelijk zal zijn voor bezoekers. "Zodat iedereen de nieuwe titicacakikkers kan bewonderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore