GGD Utrecht

Live muziek in de XL-priklocatie: 'Veraangenaamt het vaccinatieproces'

06 mei 2021 12:03 Aangepast: 06 mei 2021 12:16
Musici spelen live muziek in de XL-vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht

Je zou het bijna 'gezellig' kunnen noemen: in de XL-priklocatie in de Utrechtse Jaarbeurs treden sinds gisteren musici op. De muzikanten worden ingezet om de tijd te doden van mensen die net hun vaccinatie hebben gekregen, en vervolgens vijftien minuten moeten wachten om te zien of er geen complicaties optreden.

De GGD is begonnen met het concept nadat de muzieksector uit de stad bij hen aanklopte met het aanbod om muzikanten uit de regio een steentje bij te laten dragen bij het vaccineren. "Wij dachten, dat is een goed idee", vertelt Maaike Schaap van GGD Utrecht aan EditieNL.

Genres

Het muziekgenre dat gespeeld wordt varieert. "Het zijn muzikanten en ensembles die gelierd zijn aan de Utrechtse muzieksector." Zo wordt er bijvoorbeeld klassieke muziek of jazz gespeeld. "Dat is passend bij de doelgroep. De programmering laten we over aan de muzikanten, maar je hoeft geen hardrock te verwachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU bereid te praten over vrijgeven patenten coronavaccins

De muziek is bedoeld voor de mensen die na de prik vijftien minuten moeten wachten voordat zij weg mogen, om te zien of er complicaties optreden. "Dat gebeurt gelukkig bijna nooit. Maar als je er zit, dan is het toch fijn als je wat muziek hebt. Dat veraangenaamt het vaccinatieproces en het wachten", zegt Schaap.

'Wonderlijk goed idee'

Wetenschapsjournalist Mark Mieras denkt dat dit zeker kan bijdragen. "Muziek kan zeker helpen om het vaccineren tot een prettige belevenis te maken. Dat de GGD Utrecht dit doet, vind ik een wonderlijk goed idee", vertelt hij aan EditieNL.

Het feit dat de muziek live is en niet uit een speaker komt is volgens hem een groot voordeel. "Dat is fascinerend om te zien. En als je die vijftien minuten moet wachten ben je gespannen. Iemand die live muziek maakt, vangt je aandacht en daardoor ben je minder bezig met je eigen lichaam en raak je minder gespannen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Muziektherapie net zoveel effect als psycholoog'

Ook kan het helpen als je nog wacht op je prik. "Als we weten dat we een prik krijgen, dan krijgen we daar toch een gevoel van ongemak bij. Mensen vinden het idee dat iets in hun lichaam wordt gespoten vaak wel een heftige ervaring." 

Ontspanning

Muziek werkt effectief om te ontspannen, legt Mieras uit. Dit komt doordat het bijdraagt aan het doorstaan van de ervaring. "De muziek zorgt ervoor dat mensen in de juiste toestand komen. Het zou zelfs interessant zijn om te onderzoeken of de bijeffecten van het vaccineren door de muziek minder worden."

Vermaak

Ook op andere plekken wordt muziek regelmatig ingezet ter ontspanning of vermaak. Zo draait luchtvaartmaatschappij KLM muziek bij het boarden en bij het uitstappen. En het Tilburgse Elisabeth Twee-Steden ziekenhuis heeft zelfs een muziekstudio waar zieke kinderen en hun ouders terecht kunnen.

Volgens Mieras doet muziek veel met het lichaam. "In de hersenen kun je een kalmerend effect zien en het immuunsysteem wordt actiever. Je bent beter in staat om pijn tegen te gaan." Daarnaast helpt muziek ook om je minder alleen te voelen.

Laagdrempelig 

Mieras denkt niet dat het feit dat er muziek is mensen zal overhalen om een prik te gaan halen. "Maar het kan wel de drempel voor mensen die het spannend vinden verlagen. En iemand die een prettige ervaring heeft vertelt dat misschien weer door."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore