Synthetische edelsteen

Pandora stapt over op synthetische diamanten: kun je het verschil zien?

06 mei 2021 13:04 Aangepast: 06 mei 2021 13:07
Diamantair Mike Asscher vindt synthetische diamanten een goede keuze voor het lagere segment Beeld © iStock / EditieNL

Marilyn Monroe zong het al: diamonds are a girl's best friend. Maar geldt dit ook voor de synthetische variant? Pandora, de grootste fabrikant van sieraden ter wereld, wil in de toekomst alleen nog maar diamanten afkomstig uit een lab gebruiken. Kun je het verschil zien tussen een natuurlijke, ruwe diamant en een diamant uit een lab?

Volgens de directeur van Pandora zouden er veel voordelen zitten aan het overstappen van natuurlijk naar synthetisch, vertelde hij in een interview met BBC. Zo zouden synthetische diamanten beter zijn op het gebied van duurzaamheid, dwangarbeid en kinderarbeid.

Onder de microscoop

Maar kun je er een echte liefhebber mee tevreden stellen? Volgens Hanco Zwaan, onderzoeker bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium van Naturalis, is het verschil bijna onzichtbaar. "Daarvoor moet je echt onder de microscoop naar de binnenste structuur van de diamant kijken", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Witgoud en 3600 diamanten: dit is 's werelds duurste mondkapje

Hier zijn verschillende apparaten voor. "Wij gebruiken vaak een instrument waarmee je korte uv-stralen op de diamant richt. Als gevolg daarvan gaat de diamant licht fluoresceren en kun je zien of het om een natuurlijke of synthetische diamant gaat."

Voordelen 

Deze overstap zou verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo kost het veel minder tijd om een synthetische diamant te produceren. "Het duurt wel een miljard jaar om een echte ruwe diamant te laten groeien in de aarde." Een diamant ontstaat als bruinkool lang onder enorme druk en hitte staat. "Een synthetische diamant kan, afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte, binnen een week van de loopband rollen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Documentaire toont kinderarbeid Nespresso, Clooney 'bedroefd'

Diamantair Mike Asscher vindt synthetische diamanten voor het lagere segment een goede keuze. "Bij een Pandora of een Swarovski is dat prima. Ik heb er tot 2018 ook mee gewerkt. Een synthetische diamant is zowel optisch, fysisch als chemisch vrijwel gelijk aan een ruwe diamant. Maar het productieproces is vele malen goedkoper." Wie een ruwe diamant wil, komt daarom in een hogere prijsklasse terecht.

Arbeidsomstandigheden

Over het effect op dwang- en kinderarbeid heeft Asscher zijn twijfels. "Dat ze zeggen dat het winnen van ruwe diamanten gepaard gaat met kinderarbeid is onzin. De wereld van diamanten is sinds de oorlog van Sierra Leone ontzettend gereguleerd." Elke diamant die gewonnen wordt, krijgt tegenwoordig een Kimberley-certificaat. "Daarmee kun je voor 99,99 procent zeker zijn dat het een eerlijke diamant is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arbeidsmigrant krijgt belastingkorting die Nederlander niet krijgt

Toch zegt Hanco Zwaan van Naturalis dat je nooit volledig uit kan sluiten dat er bij het winnen van diamanten sprake is geweest van slechte arbeidsomstandigheden. "Wat wel klopt is dat de markt inderdaad veel meer gereguleerd is. Van landen als Canada of Botswana weet je vrij zeker dat het goed zit. Bij een land als Zimbabwe is er dan wellicht geen kinderarbeid, maar kunnen de arbeidsomstandigheden minder goed zijn."

Zwaan heeft een dubbel gevoel bij de actie van Pandora. "Want door over te stappen naar synthetische diamanten raken veel mensen die bij het winningsproces betrokken zijn hun baan kwijt. Als je überhaupt twijfelt aan hoe schoon het proces is, kun je beter de winning proberen te verbeteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore