Rood, wit, blauw

De vlag hangt vaker uit: 'We zoeken naar gemeenschapszin'

05 mei 2021 15:59 Aangepast: 05 mei 2021 16:12
Marcel van Westerhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde.

Vandaag op Bevrijdingsdag hangen we de vlag uit. Men laat massaal de rood, wit, blauwe vlag wapperen in de wind op deze bijzondere dag en op andere feestdagen. Maar de vlag uithangen doen we sinds de coronacrisis vaker dan voorheen. Waarom is het zo populair?

In ons land hangen we regelmatig de vlag uit. Op dagen zoals Bevrijdingsdag, de Dodenherdenking of koningsdag. Ook wanneer iemand zijn rijbewijs of eindexamen heeft gehaald hangen we de vlag uit. Maar sinds de coronacrisis doen we dit dus nog vaker, merkt Marcel van Westerhoven, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Vlaggenkunde.

Meer vlaggen

En hierbij gaat het niet alleen om Nederlandse vlaggen. "Maar ook lokale vlaggen of gemeentevlaggen en regiovlaggen", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opa interviewen over de oorlog: 'Laat de verhalen niet verloren gaan'

Burgers mogen de vlag iedere dag uithangen. Dit doen wij dus vaker als er iets te vieren is, wat uniek is. "Andere landen doen dat niet", vult Van Westerhoven aan. Voor rijksgebouwen en gemeenten gelden er wel een aantal speciale regels. "Zij mogen hem alleen op bepaalde dagen uithangen. Zoals Dodenherdenking, koningsdag en de verjaardag van prinses Beatrix.

Crisistijd

Maar waarom hangen we de vlag steeds vaker uit? Volgens Van Westerhoven doen we dit omdat we op zoek zijn naar gemeenschapszin. "De vlag is een goed middel om gemeenschapszin te kweken. Ik denk dat het niet zo zeer nationalistisch is, want we hangen dus ook gemeentelijke vlaggen vaker op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe vlag voor Noardeast-Fryslân na kritiek op 'davidster'

Deze gemeenschapszin zoeken we doordat we in een crisis zitten. "En dat roept op een bepaalde manier een gevoel op van; Nederland als natie die de crisis moet doorstaan. Het is een gewoonheid en vanzelfsprekendheid geworden om de vlag in het alledaagse leven te gebruiken", vertelt cultureel antropoloog Irene Stengs.

Persconferentie

De vlag zien we niet alleen als deze wordt uitgehangen, ook op andere plekken is deze steeds vaker zichtbaar. "Zoals bij de persconferentie op de achtergrond, daar zie je hem. En die is golvend afgebeeld, dus daarmee suggereer je de beweging van een wapperende vlag. En ook bij het applaus voor de zorg, en via social media wordt de Nederlandse vlag vaker getoond."

Fatsoenlijk vlaggen

Als burger zijnde zijn er een aantal dingen om op te letten bij het uithangen van de vlag.

"Zo mag de vlag nooit de grond raken en mag deze het verkeer niet hinderen. Ook is het niet de bedoeling om de vlag tussen zonsondergang en zonsopgang te laten hangen. Wil je dat wel graag, zorg er dan voor dat de vlag verlicht is, zodat de kleuren goed te zien zijn", vertelt Van Westerhoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore