Gebrande koffie

Aantal koffiebranderijen meer dan verdubbeld: 'Mensen willen betere koffie'

05 mei 2021 14:36 Aangepast: 05 mei 2021 17:46
Joost Meijerink eigenaar Brandstof Koffie

Steeds meer liefhebbers beginnen een eigen koffiebranderij. Het aantal branderijen in ons land is in iets meer dan vijf jaar meer dan verdubbeld. Ook Joost begon onlangs zijn eigen koffiebranderij. Maar hoe maakt hij een verschil met zijn koffie?

Joost Meijerink kent de kracht van zelf gebrande koffie. Samen met zijn broer is hij de eigenaar van Koffiebrander Brandstof Koffie. Hij ziet dat mensen betere koffie zijn gaan drinken. "Mensen zijn op zoek naar betere koffie, ze besteden er meer aandacht aan", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit koffiebekertje mag je in de rivier gooien: 'Hergebruiken is beter'

Hij wilde zijn eigen koffiezaakje beginnen maar koos ervoor om een branderij op te richten. "Het gevoel van een product in je handen vind ik heel erg leuk." Ook ziet hij dat mensen meer geven om waar de koffie vandaan komt. "Mensen halen veel lokale producten. Wij kopen heel direct in bij de boer en halen het niet van een grote importeur. Dat vinden mensen ook heel belangrijk."

Proeven en beoordelen

Maar hoe verschilt zelf gebrande koffie van andere koffie? Peter Braakman richtte het bedrijf Cupp Koffie op. Ze bieden workshops aan en trainen horecazaken. Zelf branden ze geen koffie. "Het investeren in een brander is een grote investering. Er zijn ook mensen die de brander van iemand anders gebruiken", vertelt hij aan EditieNL. Zelf werken ze samen met branderij Keen in Utrecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS stopt met railcatering: 'Ik bood niet alleen koffie maar ook een luisterend oor'

"Het branden maakt een heel groot verschil, maar het begint bij de koffie", legt Braakman uit. "Wij zeggen tegen de brander dat wij voor onze huiskoffie een koffie willen maken van een speciaal profiel. Uiteindelijk selecteert de brander een aantal verschillende bonen en die proeven wij."

Door te proeven zijn verschillende bonen van elkaar te onderscheiden. "Met het branden van de bonen kunnen ze bepaalde tonen meer benadrukken, je kunt meer op zoet of juist meer op bitter sturen." Dit onderscheid de zelf gebrande koffie van koffie uit de supermarkt. "Die is voornamelijk bitter. Wij willen eigenlijk geen bittere smaak in de koffie."  

Nederlanders drinken graag een kopje koffie

Volgens het CBS is het aantal koffiebranderijen in Nederland flink gestegen. Zo telde ons land in 2015 maar liefst 65 koffiebranderijen en theepakkerijen. Dit jaar tellen we er 145. 

Uit het Nationaal Koffie en Thee onderzoek 2020 bleek dat zo'n 79 procent van de Nederlanders minstens een keer per week koffie dronk. 66 procent genoot dagelijks van een bakkie. En in totaal dronken we gemiddeld vier koppen koffie per dag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore