Ga naar de inhoud
GHB

Drugs in je drankje? Met een druppel op deze strip test je het zelf

Door het papiertje kun je erachter komen of er iets in je drankje zit Beeld © EditieNL

Een seconde je drankje uit het oog verliezen op een festival of een concert, dat brengt risico's met zich mee. Als iemand drugs in je drankje doet, kan dat dramatische gevolgen hebben. Zeeuwse studenten hebben daarom het bedrijf 'Nothing in my Glass' opgericht. Met een druppel uit je drankje test je zelf of het foute boel is.

De test is een papiertje dat makkelijk in je portemonnee of tas past als je naar de kroeg of een festival gaat. "Als je er een druppel uit je drankje op druppelt, dan verandert die plek van het papiertje van kleur als er GHB of ketamine inzit", vertelt Danielle Lambrechts van Nothing in My Glass.

Drogeren tijdens uitgaan

Het bedrijf begon als een schoolopdracht. "We moesten een oplossing bedenken voor een probleem. Ik vond dat er voor dit probleem, het drogeren tijdens het uitgaan, een oplossing moest komen", zegt Danielle. "Van een vriendin weet ik dat ze dat eens heeft meegemaakt, en ik hoorde er meer verhalen over."

Het idee van de studenten werd uiteindelijk gekozen om echt een bedrijf te worden. De tests die ze verkopen, komen uit Amerika. De studenten hebben het dus niet zelf ontworpen. "Het is daar al uitgebreid onderzocht of deze test werkt. Ze worden doorverkocht aan ons. We kopen het in en verpakken het in onze eigen verpakking", legt Danielle uit.

Lachgas
Lees ook:
Lachgas verslavender dan gedacht: 'Het is geen onschuldig middel'

Is zo'n test te vertrouwen? Dat vindt Tom Bart van verslavingsinstelling Jellinek lastig aan te geven. "Dat hangt ervan af hoe een test gemaakt is. Om het zeker te weten, doen wij een labtest."

Coma

Hij vindt de test in ieder geval wel een nobel streven. "Iedereen die je kunt helpen is mooi meegenomen", zegt hij. GHB is namelijk een middel waardoor je vlot van in slaap kan vallen, of zelfs in coma kunt raken. "Het is een verdovend middel met een dempend effect op je centrale zenuwstelsel. Zeker in combinatie met alcohol."

Het is volgens hem lastig te zeggen hoe vaak mensen op deze manier gedrogeerd worden. "We hebben twijfels over hoe vaak het gebeurt. Je proeft het bijvoorbeeld in je drankje, het is zout, en niet zoveel mensen hebben echt die kwade intenties." Ook gebeurt het weleens dat het effect van alcohol hiermee verward wordt. "Als alcohol verkeerd valt, kan dat ook uit de hand lopen en kun je denken dat er iets in je drankje gezeten heeft", legt hij uit.

Hij raadt aan om je drankje zelf goed in de gaten te houden. "Iedere keer dat het gebeurt, is er een te veel."