Ga naar de inhoud
Risico verkleinen

Brand door zonnepanelen: hier kan het door ontstaan

Beeld © EditieNL

Een fikse brand op het dak van een flatgebouw in Dordrecht afgelopen weekend. De oorzaak? Zonnepanelen. En dat gebeurt vaker: het afgelopen jaar was het ook raak in Krabbendijke, Ommen, Zoeterwoude en Son en Breugel. Hoe kan zo'n brand ontstaan?

Het komt inderdaad met enige regelmaat voor dat een zonnepaneel een brand veroorzaakt, zegt Ruud van Herpen, hoogleraar brandveiligheid aan de TU Eindhoven. Het gaat het vaakst mis met panelen die in het dak geïntegreerd zijn.

"Je hebt voor consumenten eigenlijk twee soorten zonnepanelen", legt Van Herpen uit. "Zonnepanelen die op je dak liggen en zonnepanelen die erin liggen. Die panelen in het dak vind je vaak in nieuwbouwwoningen of op flats. Op het dak zie je eerder bij particulieren met een rijtjeshuis."

Zeventig graden

Als ze in het dak zitten, is het gevaar voor brand dus het grootst. Dat zit zo: "Vaak maken installateurs hun eigen connecties tussen de zonnepanelen en andere elektrische apparaten. Als er geen goede verbinding is, stapelt de warmte zich als het ware op. Het gevolg hiervan is dat de zonnepanelen warmer worden." Die temperatuur kan oplopen tot wel zeventig graden, met brand als gevolg.

Zonnepanelen
Lees ook:
Zonnepanelen in brand op flat in Dordrecht

Daarbij komt ook dat de achterkant van het zonnepaneel vaak van kunststof gemaakt is. "Dus kan het vuur als een lopend vuurtje langs alle zonnepanelen gaan."

Stroom doorzetten

Tommaso Puddu, eigenaar van 100%ZON, beaamt dat het weleens misgaat. Het bedrijf legt zonnepanelen op daken. "Je moet de stroom omzetten om het in je huis bruikbaar te maken. Een manier is om alle zonnepanelen te 'lussen', daarmee wordt de stroom van alle panelen bij elkaar doorgestuurd. Maar als een van de zonnepanelen niet goed is aangesloten, komt de stroom samen en neemt de hitte toe."

Puddu raadt dan ook aan om te investeren in een micro-omvormer. Dat is een apparaatje dat de stroom van een of twee panelen omzet. "Het is iets duurder, maar je hebt langer garantie en het is veel veiliger."