Nieuwe tube

Laatste beetje tandpasta in tube: 'Restjes slecht voor recycling'

03 mei 2021 17:06 Aangepast: 03 mei 2021 20:16
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Je kent het wel: dat ellendige laatste beetje mayo, ketchup, dagcrème, tandpasta of haargel dat je niet uit de tube krijgt. Zonde, want je gooit zo altijd meer van het product weg dan je wil. Colgate komt met een tube die ervoor zorgt dat zelfs het allerlaatste beetje tandpasta uit de tube komt. Is dit de oplossing om verspilling tegen te gaan?

De een knipt een bijna lege tube open, de ander gooit de halflege tube weg. Kan dat niet anders, moeten de makers van tandpastamerk Colgate zich hebben afgevraagd. De nieuwe tube van het merk is aan de binnenkant bewerkt met een coating waardoor de tandpasta makkelijk uit de verpakking glijdt. "De unieke verpakkingstechnologie die het stromen van de pasta vergemakkelijkt en het verspillen van tandpasta beperkt", zo omschrijft het merk hun nieuwe product. En dat moet de ergernis van het verspillen voorkomen. 

Die ergernis geldt volgens verpakkingsdeskundige van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken Nynke Arntzen niet alleen voor tandpasta. "Als restjes blijven kleven heeft dat drie nadelen. Ten eerste is het zonde want je betaalt ergens voor en je krijgt het er niet uit", zegt ze tegen EditieNL. "Ten tweede is het slecht voor het milieu; je gooit iets weg dat nog gebruikt kan worden. Ten derde is het niet goed voor het recyclen."

Recycling

Als er restjes achterblijven, dan heeft dat effect op het sorteer- en recycleproces van verpakkingsafval. In de sorteerinstallatie worden de verschillende kunststoffen van elkaar gescheiden en met behulp van lucht in de juiste stroom geblazen. "En als er dus veel blijft kleven in die verpakkingen, dan zijn ze zwaarder en belanden ze in de verkeerde afvalstroom."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

16 dingen die je kunt schoonmaken met tandpasta

Verpakkingen met restjes erin zijn dus niet goed voor het milieu, maar de verspilling van het product zelf is ook een probleem. Volgens het Voedingscentrum verspillen we per jaar voor 120 euro per persoon aan producten. Dat zijn etensresten die we weggooien of over de datum laten gaan. Maar het zijn ook restjes die in de verpakking achterblijven, bijvoorbeeld yoghurt of mayonaise.

"Dit speelt vooral bij vloeibare producten die aan de kanten blijven kleven. Denk aan sauzen als ketchup en mayonaise of yoghurt. Maar ook bij pindakaas is het lastig om beneden in de pot de restjes weg te schrapen. Het is verleidelijk om dan een nieuwe pot te openen", zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum tegen EditieNL.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heinz doet mayonaise en ketchup in één fles: 'mayochup'

Het Voedingscentrum geeft tips over hoe je slimmer om kunt gaan met de laatste restjes in verpakkingen. Zo bestaat er een flessenlikker waarmee je het laatste beetje saus uit een fles kunt halen. Die werd vroeger veel gebruikt toen melk en yoghurt nog in flessen werden verkocht. 

Pindakaas

"Maar ook nu kun je hem prima gebruiken voor flessen en potten. Van een bijna lege pot pindakaas kun je een heerlijk ontbijtje maken. Doe er melk en wat havermout bij; goed schudden en naar smaak wat fruit toevoegen en klaar is kees. En je kunt ook een beetje water in het tomatenblik doen om het restje eruit te halen."

De nieuwe tandpasta van Colgate is over twee weken te koop in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore