Pieterpad

Addie gaat bijna 500 kilometer hardlopen: 'Mensen verklaren me voor gek'

01 mei 2021 13:32 Aangepast: 01 mei 2021 14:25
Addie zamelt met zijn actie geld in voor het KWF Beeld © EditieNL

Het klinkt onmenselijk: 498 kilometer hardlopen. Toch is dat precies wat Addie van der Vleuten van plan is. Hij wil tussen 14 en 17 mei als snelste ooit het Pieterpad uitrennen. "Ik weet zelf ook niet waar ik aan begin."

Het Pieterpad is het bekendste wandelpad van Nederland. Het loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg en is 498 kilometer lang.

Ode aan vader

Addie wil die route dus gaan rennen. Niet alleen om het record op zijn naam te kunnen zetten: het is vooral een eerbetoon aan zijn vader die is overleden aan leukemie. Hij bewandelde vaak delen van het Pieterpad. Met zijn actie haalt Addie geld op voor het KWF. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rustig opbouwen, ver komen: hardlopen voor beginners

Addie wil de route zo snel mogelijk afleggen. "Ik vertrek op vrijdagmiddag en hoop op maandag te finishen." Hij heeft er hard voor getraind. "Ik heb elke ochtend voor m'n werk gerend en na m'n werk weer. Dit jaar heb ik al meer dan 3000 kilometer gelopen. Door corona had ik meer tijd."

Rust

Toch gaat het geen makkie worden. "In het begin zal het prima te doen zijn, maar op een gegeven moment gaat het zwaar worden", verwacht hij. Opgeven zal hij niet. "Ik probeer gewoon door te blijven gaan. Desnoods even wandelen tussendoor. En af en toe even rusten in een dorpje waar ik doorheen ren."

Op verschillende punten op de route staat een speciaal team klaar. "Zij voorzien mij van eten en drinken. Slapen zal ik weinig doen – sowieso de eerste nacht niet. Verder alleen als ik heel moe ben. Soms misschien anderhalf of twee uur."

Voor gek verklaard

Addie krijgt veel verbaasde reacties over zijn project. "Mensen verklaren me voor gek. Je moet ook wel een beetje gek zijn om dit te doen", geeft hij toe. "Ik weet zelf ook niet waar ik aan begin. De langste afstand die ik tot nu toe heb gelopen is 260 kilometer. Maar ik ga er gewoon voor. Voor mij is het een mooie uitdaging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paul ruimt mondkapjes op tijdens het hardlopen: 'Ik kom er tientallen tegen'

Herman IJzerman, bewegingswetenschapper bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen, noemt het 'een heel nobel streven'. "Addie is een ervaren loper. Hij is getraind in lange afstanden. Dat scheelt, want dit is niet voor iedereen weggelegd. En ook voor Addie gaan het hele lange dagen worden", zegt hij tegen EditieNL.

Pauze

Zo lang achter elkaar hardlopen is zeer belastend voor de spieren en gewrichten. "Het kan tot schade leiden. Het scheelt dat Addie getraind is, waardoor zijn spieren en gewrichten wel wat aankunnen. Maar ook het hele energiesysteem raakt uitgeput. Blijven eten en drinken is essentieel om je batterij te blijven opladen. Ook als je geen trek hebt."

Non-stop lopen zal niet lukken. "Ik denk dat hij wel pauze gaat houden tussendoor. Even eten, naar het toilet. Net als slapen: als je dat niet doet en je raakt uitgeput, kun je zelfs lopend in slaap vallen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore