3275 dorpen en steden

Van Nooitgedacht naar Boerenhol: Bram fietste langs alle Nederlandse plaatsen

30 april 2021 13:39 Aangepast: 30 april 2021 15:55
Bram fietste langs alle dorpen en steden in Nederland Beeld © Bram Fietst

Alle 3275 steden en dorpen van Nederland bezoeken op de fiets, het lijkt een onmogelijke opgave maar na veertien jaar heeft de 29-jarige Bram Witvliet uit Eindhoven eindelijk ieder plaatsnaambord in het land gezien. De reis bedroeg bij elkaar opgeteld 25.250 kilometer, maar dat was het voor Bram volledig waard.

Zijn queeste begon toen Bram op de middelbare school zat. "Een vriend daagde mij uit om in een jaar langs alle plaatsen in Brabant te fietsen. Dat leek mij wel wat", vertelt hij aan EditieNL. Ook andere mensen wilden deze weddenschap wel met hem aangaan. "Bijvoorbeeld voor een reep chocola, een stuk taart of een cd. Dus er zat ook wel wat druk achter."

Alle provincies

Al snel na het begin van zijn reis merkte Bram dat hij het fietsen ontzettend leuk vond om te doen. "Ik heb echt de omgeving leren kennen. Ik zag plaatsen en gebieden in Brabant waar ik nooit kwam. Daarom wilde ik na het behalen van die missie weer verder." Bram maakte er een grotere uitdaging van en besloot ieder jaar een nieuwe provincie door te fietsen. "Uiteindelijk heb ik er veertien jaar over gedaan. Een jaar per provincie, met wat oponthoud vanwege reizen naar het buitenland, en natuurlijk de lockdown."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrienden fietsen McMarathon: 81 kilometer langs zes vestigingen

Om zijn doel te behalen plande Bram zijn reizen goed in. "Toen ik nog op school zat ging ik vooral in de weekenden en in vakanties. Toen had ik nog niet zoveel verplichtingen, dus dat was goed te doen." Maar toen hij begon met werken werd het iets lastiger om te plannen. "Toen ging ik vooral in de zomer, met lekker weer."

Vrouwenpolder, Zeeland Vrouwenpolder, Zeeland

In elke plaats waar hij kwam stopte hij bij het naambord om dit te fotograferen. "Vaak maakte ik een foto en keerde ik weer om. Bij de steden, alle 165 die Nederland heeft, ging ik wel even het centrum in of op een terrasje zitten."

Nederland ontdekken

Tijdens zijn tocht leerde hij Nederland als zijn broekzak kennen en ontdekte hij plaatsen die hem nog lang bijblijven. "Maastricht vind ik de mooiste stad. Zuid-Limburg is ook mijn favoriete fietsgebied. Maar er zijn ook een hoop prachtige historische plekken. Bijvoorbeeld dorpjes in Drenthe. Die stralen echt rust en ruimte uit. Het is daar een beetje alsof je in een andere tijd bent."

Nooitgedacht, Groningen Nooitgedacht, Groningen

Hij ontdekte ook een aantal plaatsen met opvallende namen waar hij nooit eerder van had gehoord. "In zowel Groningen als Drenthe is er een plaatsje dat Nooitgedacht heet. In Groningen heb je Hongerige Wolf. En in Zeeland Boerenhol en Nummer Een. Ik heb er echt heel veel, ik zou er een lijst van moeten maken."

Milieu-activisme

Vier provincies heeft Bram gedaan met het winnen van de weddenschappen als doel. "Maar daarna was iedereen het een beetje zat. Ze zagen me alweer aankomen, het concept was niet meer boeiend." Dus besloot hij om zijn fietstochten in te zetten om geld op te halen voor het goede doel. "Ik ben al sinds mijn jeugd erg begaan met het milieu. Dus ik wilde mijn milieu-activisme combineren met mijn tocht."

Nummer Een, Zeeland Nummer Een, Zeeland

Daarom koos Bram per provincie een goed doel uit dat zich daar actief bezighoudt met het milieu. "Ik ben er in Groningen mee begonnen. Sinds ik de website Bram Fietst heb en ook op sociale media zit, krijg ik steeds meer bereik. Uiteindelijk heb ik in totaal 6000 euro opgehaald voor goede doelen."

Volgende uitdaging

Nu zijn reis voorbij is, is Bram niet van plan om stil te blijven zitten. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan door een boek te schrijven over zijn reis. "Ik heb zoveel aantekeningen en verslagen van mijn fietstochten, daar wil ik graag iets mee doen." De ruwe schets voor het boek ligt al klaar. "Ik ben alleen nog op zoek naar een uitgever."

Breukelen, Utrecht Breukelen, Utrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore