Ga naar de inhoud
Beveiliging

Avondklok voorbij, inbrekers blij: 'Een goed slot en camera's zijn niet genoeg'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

We kunnen weer naar het terras, zonder afspraak winkelen en na tien uur 's avonds mogen we gewoon de deur weer uit. En daar zijn ook inbrekers maar wat blij mee. Verzekeraar Interpolis voorspelt dat inbrekers massaal hun slag zullen slaan nu we door de versoepelingen weer meer van huis zijn.

Landelijk zijn er op dit moment zo'n 300 inbraken per week, blijkt uit cijfers van de Inbraakbarometer van Interpolis. Dat zal volgens de verzekeraar in de maanden mei en juni verdubbelen tot 600 per week. Vorig jaar gebeurde in die maanden hetzelfde, toen werden er ook versoepelingen aangekondigd.

Camera's en sensoren

Het kan dus een goed idee zijn om eens extra stil te staan bij de beveiliging van je huis. Er is tegenwoordig een hoop op de markt om inbraak tegen te gaan. "Vroeger zag je dat alleen de grote villa's uitgerust waren met dure systemen", vertelt techjournalist Erwin van der Zande van Bright. "Maar door de opkomst van de smart home is het beveiligen van je woning betaalbaarder geworden voor veel mensen."

De
Lees ook:
De impact van een inbraak: 'Ik durfde mijn huis niet meer uit'

Dat soort beveiliging bestaat vooral uit camera's en deursensoren. Van der Zande: "Zo heb ik camera's die eruitzien als buitenlampen. Eentje heeft zelfs een ingebouwd alarm dat ik op afstand kan laten afgaan." Als iemand dan in de tuin komt, kan hij de sirene aanzetten.

"Ook heb ik een slimme deurbel en hebben de deuren sensoren. Dus stel de deur gaat ineens open, dan krijg ik daar een melding van."

Afschrikken

Het zijn technische snufjes die inbrekers zeker afschrikken, zegt Evert Jansen. Hij was zelf inbreker en is nu adviseur inbraakpreventie. "De nieuwe ontwikkelingen maken het moeilijker", zegt hij.

Maar het ligt wel aan de soort inbreker. "De professionele inbreker weet wat hij wil halen in welk huis. Deze inbrekers weten waar de kluis zit en zijn op de hoogte van die nieuwe ontwikkelingen. Die kunnen ze ook makkelijker omzeilen", legt Jansen uit. "De gelegenheidsinbreker gaat naar een wijk en probeert met een kraakje bij ieder huis binnen te komen en te halen wat er te halen valt. Die slimme camera's zullen dit type inbrekers sneller afschrikken."

Wapens
Lees ook:
Wapens tegen inbrekers: 'Hij zal de klap van mijn bijl niet overleven'

Ook de ex-inbreker verwacht meer inbraken de komende tijd. "We waren de afgelopen periode toch meer thuis en daardoor werd er minder ingebroken. Simpelweg omdat de kans voor inbrekers groter was dat ze werden gezien." Jansen raadt wel aan om verder te kijken dan slimme camera's en deursloten. "Als het alarm afgaat is het vaak te laat, de inbreker is dan al binnen."

'Wees oplettend'

Zorg er dus voor dat ze je woning niet in kunnen komen. "De beste beveiliging is de mens zelf. Wees oplettend: kijk, spreek aan en bel de politie. Alleen een 'hoi' is al voldoende, een inbreker schrikt daarvan", vertelt Jansen.

Als onderdeel van zijn werk geef Jansen presentaties over inbraak. Vaak loopt hij dan een middag rond in een wijk rond en kijkt hij hoe makkelijk hij kan inbreken. Later vraagt hij dan of mensen hem hebben gezien. "Ik loop door brandgangen en in tuinen en niemand spreekt mij aan. Mensen zeggen altijd: ik heb een goed slot, goede camera's en een goed alarm. Maar als je niks met je buren hebt, dan kom je er niet zo ver mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore