Ga naar de inhoud
Reukverlies

Vinologen bang voor corona: 'Onze reuk is onmisbaar'

Vinoloog Cees van Casteren

Franse wijnexperts willen een voorrang op een vaccinatie, omdat zij bang zijn hun werk niet meer te kunnen doen als ze hun reuk verliezen. Een van de coronasymptomen is namelijk dat je niet meer kunt ruiken. Voor sommige beroepsgroepen is reuk zo belangrijk, dat ze hun werk niet meer kunnen doen als dit zintuig wegvalt.

Voor wijnexperts is het kunnen oppikken van geuren en smaken erg belangrijk. Om deze reden willen de Franse wijnexperts graag voorrang bij het vaccineren. Ook Cees van Casteren, Master of Wine en voorzitter van de Verenigde Vinologen weet hoe belangrijk dit is. "Ik ben enorm voorzichtig, want ik ben grotendeels zonder werk als ik corona krijg", vertelt hij aan EditieNL.

Getraind wijn proeven

Voor vinologen is het reukzintuig onmisbaar. "Heel veel gewone mensen proeven wel wat in de wijn, maar een vinoloog is getraind om onder woorden te brengen wat je eet en wat je proeft." En dus zou besmet raken met het coronavirus ervoor kunnen zorgen dat het uitvoeren van hun werk erg moeilijk wordt.

Facebook
Lees ook:
Facebook wil dat gebruikers coronasymptomen melden

Vinologen vertalen geur en smaak naar woorden. "Geur is misschien maar een half promille of minder van de wijn, maar dat bepaalt juist het karakter ervan. Of jij een wijn lekker vindt op niet." Om dit op te kunnen pikken moet je dus getraind zijn. "Het is heel belangrijk, want het is een verschil tussen een goede wijn en een minder goede wijn dat je dan oppikt."

Reukverlies

Maar wat kun je doen als je toch je geur- en reukvermogen verliest? Culinair recensent Joke Boon kan al sinds haar vierde niet meer ruiken. In haar werk legt ze de focus op het kunnen genieten van eten, ook als je niet meer kunt ruiken. Hierover schreef zij in 2009 het boek 'Het mysterie van de reuk'. "Ik heb van alles geprobeerd om mijn reuk terug te krijgen, maar bij mij was het onomkeerbaar", vertelt ze aan EditieNL.

Brabants
Lees ook:
Brabants Burgerplatform vecht met app tegen stankoverlast

"Toen ik jong was, bestonden er nog geen manieren zoals een reuktraining. Maar zulke trainingen kunnen je helpen om je reuk weer terug te krijgen." Deze trainingen zijn het meest effectief als je er vroeg bij bent. "Dus mensen die net hun reuk kwijt zijn, en tot een jaar daarna hebben kans om de reuk weer terug te krijgen."

Opnieuw leren ruiken

Joke verdiepte zich in wat er allemaal komt kijken bij ruiken en ging op onderzoek uit om een heleboel tips te verzamelen voor haar boek 'Eerste hulp bij reukverlies', dat afgelopen donderdag uitkwam. "Ik geef daarin tips over hoe je je reuk weer terug kunt krijgen."

Een van die manieren is door middel van training. "Dan krijg je een speciale set met geuren, en daar moet je twee keer per dag een ruiken terwijl je naar een afbeelding van die geur kijkt. Zo gaan je hersenen de geur herinterpreteren. Dat moet je een paar maanden volhouden. En als er nog iets van het reukorgaan in tact is, kan het zich herstellen."

Koken zonder geur

Daarnaast geeft Joke tips voor allerlei manieren om te koken voor iemand die geen geur meer heeft. "Smaak is namelijk voor 80 procent bepaald door reuk. Maar door bepaalde structuur, temperatuur en kleur te gebruiken, kun je eten met andere zintuigen waarnemen."

Door bepaalde kruiden te gebruiken kun je eten gaan voelen. "Dat gebeurt met de vijfde hersenzenuw. Zoals wasabi: dat kun je voelen in je neusbodem. En ook munt kun je voelen. Je krijgt dan een sensatie." En als je niet meer kunt ruiken kun je vaak nog wel proeven met je tong. "Zoals zuur, dat proef je met je tong."

Brabants
Lees ook:
Brabants bedrijf maakt gerookte eieren: 'Smaakt naar barbecue'

Volgens Joke is het ook erg belangrijk om met aandacht te eten. "Dus niet op je telefoon kijken, en de entourage is belangrijk. Zoals water drinken uit een glas. Proeven is veel meer dan alleen smaak." Maar niet alleen bij eten is reuk erg belangrijk. Niet kunnen ruiken kan namelijk ook gevaarlijk zijn. "Plaats bijvoorbeeld een gasmelder, want je kunt gevaar niet meer ruiken. En ook voor de hygiëne: een heleboel mensen ruiken dat ook niet meer."