Ga naar de inhoud
Winkels open

Drie kwartier in de rij voor de Primark: 'Je moet toch je inkopen doen'

Beeld © EditieNL

Na maanden wachten was het vanochtend dan eindelijk zover. De winkels mochten weer open zónder afspraak. En dat lieten veel mensen zich geen twee keer vertellen. Vooral bij de Ikea en Primark stonden lange rijen.

De rij voor de nieuwe Primark aan de Coolsingel in Rotterdam leek vandaag wel de rij voor de Python in de Efteling. Winkelend publiek stond soms wel drie kwartier in de rij om naar binnen te mogen. Maar de rij hield ze niet tegen. "Ja tuurlijk gaan we erin staan. We mogen weer toch?", zeggen twee winkelende dames tegen verslaggever Robert Schouten van EditieNL. "Deze is nieuw dus we wilden deze winkel wel zien en ja je moet toch je inkopen doen."

Rijen bij Primark en Ikea nu winkels weer open zijn

00:40
Sommige mensen staan wel drie kwartier in de rij om te kunnen shoppen bij de Primark.

Wat ze dan kopen? "Ja wat niet eigenlijk, ik ben zolang niet geweest. Ik hoop dat ze wat leuks hebben." Twee andere shopster weten wel waar ze voor komen. "Sokken en onderbroeken die koop ik altijd hier", laten ze weten. De inkopen zijn belangrijk genoeg om er lang voor in de rij te moeten staan. "Ja absoluut het is harstikke belangrijk. Het is echt een dagje uit voor ons."

Zichtbaarheid

En dat geldt voor meer mensen denkt consumentenpsycholoog Tom van Bommel. "Omdat het een hele tijd niet kan is het nu extra leuk voor de mensen", zegt hij tegen EditieNL. "Daarnaast wordt het ook versterkt door het zichtbaarheidseffect. Online shoppen was niet zo zichtbaar maar als je nu op social media ziet dat je vrienden weer aan het shoppen zijn dan wil jij ook."

Toegangsbewijzen
Lees ook:
Toegangsbewijzen Primark online verhandeld, tot 25 euro per afspraak

Dat zorgt er ook voor dat we het nu niet erg vinden om in de rij te staan. Vooral in deze tijden van crisis kijken we volgens hem veel naar wat andere mensen doen. "We zijn zelf erg onzeker en zodra we zien dat andere mensen het doen willen we zelf ook."

Menselijk gedrag

Het is volgens Van Bommel ook helemaal niet gek dat we graag weer willen winkelen. "Shoppen is typisch menselijk gedrag. Vroeger in de oertijd gingen we ook rondstruinen om te kijken waar de lekkerste besjes waren. Mensen die nieuwsgierig waren en veel rondstruinden konden overleven. Dat zie je nu ook , we willen lekker rondstruinen en nieuwe dingen ontdekken."

En dat is ook wat de dames in de rij bij de Primark aangeven. "Deze Primark is nieuw en daar worden we toch wel blij van. Het klinkt nu net alsof ik depressief ben, dat ik blij word van de Primark maar het is wel zo."

Een woordvoerder van Primark laat in een reactie over de drukte aan EditieNL weten: 

"We zijn verheugd om onze klanten vandaag te verwelkomen bij Primark, nu het mogelijk is om zonder afspraak de winkel te bezoeken. Zoals verwacht, willen veel klanten de winkel bezoeken. We zijn er meer dan klaar voor om dit in goede banen te leiden en hebben alle vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen die we hebben genomen."

"Ook zullen we uitgebreide veiligheidsmaatregelen in onze winkels blijven handhaven, waaronder een strikt socialafstandsprotocol, limieten op het aantal toegestane klanten in de winkel, het verplichte gebruik van mondkapjes in de winkel, handreinigingsstations bij de winkelingangen, perspex-schermen en cabines bij kassa’s en een verhoogde frequentie van het winkelreinigingsbeleid."