Ga naar de inhoud
255 restaurants

Martin gaat langs alle McDonald's-filialen: 'Soms tien op een dag'

Martin (rechts) en vriend Koen Beeld © Eigen foto

Een burgermenu en een ijsje, dat is wat Martin Nijkamp (33) uit Best vanmiddag gaat bestellen bij de twee McDonald's-restaurants op Schiphol. Dan is meteen zijn missie geslaagd: alle 255 vestigingen van het fastfoodrestaurant in Nederland bezoeken én er iets bestellen.

Het begon eigenlijk als een geintje. Samen met goede vriend Koen reed Martin al regelmatig ritjes door het land. "Dan kom je ook altijd die grote gele M tegen", vertelt Martin aan EditieNL. "Dat was ons snackmomentje onderweg. Een paar nuggets, een hamburgertje..."

Map vol bonnetjes

De ritjes van de twee gingen al snel steeds meer in het teken van McDonald's staan. "In het begin kwamen we er af en toe langs, maar later werden onze routes erop aangepast", lacht Martin. Zo kwam hij op het idee om alle filialen in Brabant te bezoeken. Dat plan veranderde al gauw in een landelijke missie.

Vrienden
Lees ook:
Vrienden fietsen McMarathon: 81 kilometer langs zes vestigingen

Martin begon in het voorjaar van 2018 met het bijhouden van alle McDonald's-filialen die hij bezocht. Soms het restaurant, soms de McDrive. Alles telde mee, zolang hij er maar iets bestelde en dat opat. Het bewijs - de bonnetjes - stopte hij in een map. Twee filialen deed hij zelfs dubbel, omdat die verhuisd zijn. Zo'n 85 procent van de restaurants bezocht hij samen met Koen.

Tien op een dag

Het record staat op tien restaurants op één dag. "Maar het doel op zich was niet zo veel en zo vet mogelijk eten, het moet leuk blijven", zegt Martin. Er stond dan ook niet elke keer een compleet Big Mac-menu op het menu. "Een bakje kipnuggets, een hamburgertje, een colaatje. Soms ook iets voor het ontbijt zoals een croissantje. Ik heb zelfs weleens een los zakje worteltjes besteld."

Martin hoopte begin 2020 al klaar te zijn met zijn missie, maar corona gooide roet in het eten. "Dat schoot niet op. En zeker die twee achter de douane op Schiphol zijn dan een uitdaging", zegt de fastfoodliefhebber. En laten dat nou de enige filialen zijn die nu over zijn.

Met
Lees ook:
Met de trouwstoet door de McDrive: 'Het begon als een grap'

Toch lijkt het vandaag eindelijk te gaan lukken. "Het balletje is gaan rollen nadat ik bij Coen & Sander op de radio was. Bij hoge uitzondering mag ik vanmiddag onder begeleiding en zonder vliegticket naar die McDonald's-restaurants."

Mijlpaal

Een mooie mijlpaal, als het aan Martin ligt. Maar het is niet dat hij meteen van plan is hetzelfde te doen bij een andere fastfoodketen. "Het is ook nooit helemaal klaar. Sinds ik begon zijn er al acht nieuwe filialen geopend, dus helemaal klaar ben je nooit. Voor nu is het tof om te kunnen zeggen dat ik het heb gedaan", zegt hij.