Al jaren gaan er verhalen rond over de heilzame werking van cannabisolie op kankerpatiënten. Maar er is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan op patiënten. Tot nu, want het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een studie naar het effect van deze olie op tumoren bij uitbehandelde leverkankerpatiënten.
"Twee kankerpatiënten zijn op eigen initiatief cannabisolie gaan gebruiken. Bij hen zagen we dat de tumor steeds kleiner werd en uiteindelijk verdween", vertelt Maarten Nijkamp, chirurg bij het UMCG, aan EditieNL. Ook de bloedwaarden van de patiënten verbeterden. "Twee en vijf jaar na de diagnose zijn de patiënten kankervrij verklaard. Zij hadden eigenlijk een levensverwachting van minder dan een jaar."
Dat de kanker zomaar verdwijnt bij een patiënt gebeurt wel eens, maar is uiterst zeldzaam. "Het feit dat ze allebei die olie hebben gebruikt, is voor ons reden om dit te onderzoeken."
Onderzoek op patiënten
Eerdere studies toonden aan dat cannabis een remmende invloed kan hebben op de groei van kankercellen. "Maar nooit eerder werd het onderzoek op patiënten uitgevoerd. Dat gaan wij dus wel doen."

Aan de studie – die drie jaar tijd in beslag neemt – kunnen twintig patiënten deelnemen. "De eerste stap is om de juiste dosis cannabisolie te bepalen die per patiënt wordt toegediend. Zo krijgen zij een hoeveelheid waar ze net geen bijwerkingen van krijgen. Vervolgens wordt om de drie maanden onderzocht wat het effect is op de tumoren in de lever."
Om mee te kunnen doen aan het onderzoek mogen patiënten geen ernstige leverschade hebben. "Dat is belangrijk, want de lever breekt het medicijn af. Als de leverfunctie niet meer goed is, dan is de kans op bijwerkingen groot en kan er extra schade aan de lever ontstaan."
Gedeelde ervaring
Dit onderzoek is hard nodig, vindt Olga van Harmelen. Ze is sinds 2015 kankerpatiënt en kreeg van artsen te horen dat ze een levensverwachting van maximaal vijf jaar had als ze zich zou laten behandelen. "Dat deed ik natuurlijk. Ik had toen nog drie jongere kinderen en wilde overleven", vertelt ze aan EditieNL.

Tijdens haar traject raadde een vriend van Olga haar aan om cannabisolie te proberen. "Dat bleek mijn redding te zijn, want sinds ik dat meerdere keren per dag gebruik is mijn tumor stabiel en niet meer gegroeid." Dankzij Olga maken andere patiënten nu ook gebruik van de olie. "Bijna iedereen ervaart hetzelfde effect als bij mij."
Embrace Life
Omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van de olie, wordt deze niet vergoed als medicijn. "En niet iedereen kan 300 euro per maand betalen." Om deze reden heeft Olga de stichting Embrace Life opgezet. "Met als grootste missie dat cannabisolie een officieel medicijn wordt voor kankerpatiënten en dus ook wordt vergoed door de zorgverzekering."
Om dit geld in te kunnen zamelen organiseert Embrace Life verschillende golf- en tennistoernooien onder het motto 'Sla kanker de wereld uit'. Ook worden er sieraden verkocht via de website en kunnen mensen daar geld doneren.
Reactie KWF
KWF Kankerbestrijding benadrukt dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor het kankergenezende effect van cannabisolie. "We juichen wel toe dat er nu meer onderzoek naar wordt gedaan."