Hema heeft onlangs tompoucebier gelanceerd. Jazeker, je leest het goed: bier met de smaak van een tompouce. Ook andere bedrijven komen met opvallende tompouce-producten. Waarom zijn we toch zo verkikkerd op het geglazuurde gebak?
Misschien dat je dacht dat het om een 1-aprilgrap ging, maar nee: het tompoucebier van Hema is een feit. Het gaat om een blonde variant met framboos- en vanille-aroma's. Heerlijk om te combineren met een echte tompouce, aldus de winkelketen zelf. Eerder kwam Hema al met paaseitjes en ijskoffie met deze smaak.
Oranjecrompouce
En zo zijn er nog veel meer tompouce-lekkernijen. Bijvoorbeeld de tompoucevlaai en -donuts van Albert Heijn. De eigenaresse van Bammetje Bakery in Utrecht komt speciaal voor Koningsdag met een oranjetompouce-croissant: de oranjecrompouce. Het broodje bevat room en glazuur. Eerder verkocht de vegan bakkerij al roze crompoucen.

Dat de tompouce rondom Koningsdag extra in de aandacht staat, is volgens intercultureel expert Saskia Maarse niet gek. "Op 27 april 1967 vierde het koningshuis de geboorte van Willem-Alexander niet alleen met blauwe muisjes, maar ook met oranjetompouces. Sindsdien is het officieel het koningsgebak van Nederland", vertelt ze aan EditieNL.
Snelcursus
Geheel binnen het thema krijgen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane volgende week op Koningsdag een bijzondere workshop: patissier Robèrt van Beckhoven geeft de meisjes een snelcursus tompouce eten.
Corona-effect
De coronacrisis heeft de populariteit van de tompouce volgens Maarse nog eens een boost gegeven. "We mogen niks met Koningsdag, de tompouce is zo'n beetje het enige feestelijke wat nog kan. De bakkers draaien overuren. Ik sprak twee weken geleden een banketbakker die vertelde dat hij al gigantisch veel aanvragen had. Vorig jaar was dat ook zo. Je kunt wel stellen dat corona de populariteit van de tompouce een boost heeft gegeven."

Opmerkelijk genoeg is de tompouce van oudsher niet Nederlands, weet Maarse. "In 1651 werd het gebak voor het eerst geïntroduceerd in Frankrijk – toen nog onder de naam millefeuille, wat duizend laagjes betekent."
Tom Pouce
Pas in 1858 ging een Amsterdamse banketbakker ermee aan de haal. "Hij kwam met de naam tompouce, naar verluidt vernoemd naar een Friese dwerg die als circusartiest onder de naam Tom Pouce door Nederland toerde."
Zo wordt de tompouce in het buitenland genoemd:
- Frankrijk: millefeuille
- Vlaanderen: boekske of glacéke
- Zweden: napoleonbakelse
- Verenigde Staten: napoleon
- Italië: mille foglie