Ga naar de inhoud
Massale uitstroom

Terrassen gaan open maar er is geen personeel te vinden

Bakker heeft niet genoeg personeel om elke dag open te kunnen Beeld © EditieNL

Na maanden wachten mag aanstaande woensdag de horeca eindelijk weer gedeeltelijk open. We kunnen dus weer lekker naar het terras. Maar wie gaat ons bedienen? De horeca heeft te maken met extreme leegloop van personeel. "Ik kan maar vijf dagen open want ik heb niet genoeg personeel."

Barmannen, kok, bedienend personeel en afwassers. Van al het horecapersoneel zijn in de coronacrisis 90 duizend medewerkers uitgestroomd blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En dat slaat een flink gat in de roosters.

Versoepelingen
Lees ook:
Versoepelingen in aantocht, maar deze café-eigenaren balen – zij hebben geen terras

Dat merkt ook Ruud Bakker van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Eindhoven. Hij heeft zelf twee horecazaken in de lichtstad. Hij schat in dat ongeveer veertig procent van het personeel is uitgestroomd. "Die hebben allemaal tijdens de crisis een andere baan gevonden en die komen dus echt niet zomaar terug", zegt hij tegen EditieNL.

Coronacrisis
Lees ook:
Coronacrisis of niet: er kwamen meer horecazaken bij in 2020

Daarom krijgt Bakker zijn roosters niet rond. "Ik kan mijn personeel niet vragen om zeven dagen per week te werken dus ik kan maar vijf dagen open. Ik heb simpelweg niet genoeg mensen voor al die dagen."

Dat horecapersoneel ergens anders aan de bak is gegaan merkt ook Rik Donders van DOEN Horeca Uitzendbureau. "Wij merken echt dat de markt volledig overhoop is gehaald. Ook al zijn er meer horecazaken bijgekomen, er is en blijft een enorme uitstroom."

Ook bij zijn uitzendbureau hebben ze veel minder krachten. "Dit komt doordat mensen andere baantjes hebben of hebben geproefd aan ander werk en daarom niet meer terug willen komen." Volgens FNV zou een op de vijf medewerkers niet meer terug willen komen in de horeca.

Funest voor horeca

FNV Horeca bestuurder Edwin Vlek zei eerder hierover: "Deze leegloop is funest voor de horeca. Nu zijn de coronamaatregelen nog de grootste vijand van de horeca, maar door de massale uitstroom van horecamedewerkers is dit straks het immense personeelstekort. Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen."

Café
Lees ook:
Café starten tijdens de lockdown: 'Passie was groter dan angst'