Geen hoogtevrees

Behoefte aan klimmers groeit: 'Je hebt stalen zenuwen nodig'

21 april 2021 16:27 Aangepast: 21 april 2021 16:34
Verslaggever Lonneke Haveman volgde een lesje veilig klimmen

Uit een windturbine hangen, of aan een boorplatform boven de zee bungelen. De behoefte aan werknemers op grote hoogte is aan het groeien want in Nederland bouwen we steeds meer de hoogte in. Maar werknemer op hoogte word je niet zomaar.

Uit cijfers van de kamer van Koophandel is gebleken dat het aantal bedrijven dat op grote hoogtes werkt, flink is toegenomen. Het aantal groeide van 1250 bedrijven in 2016 naar 2806 op 1 april 2021. Het gaat hierbij onder anderen om steigerbouwers en windturbineonderhoud. En hier zijn allemaal vakmensen mensen als Willem Adriaens voor nodig.

Angst overwonnen

Adriaens rolde in het beroep dankzij een baantje in de podiumbouw. "Ik had eigenlijk hoogtevrees", zegt hij tegen EditieNL. "Door mijn baan als podiumbouwer heb ik die angst overwonnen en ben toen steeds hoger gaan klimmen." Het is volgens hem een erg avontuurlijke baan.  "De hoogste hoogte die ik heb gehangen is 240 meter. Een aantal keer per jaar zijn er ook klussen in het buitenland. Ik ben onder andere naar Nigeria en Zuid-Korea gevlogen om daar te hangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Spookdorp' Doel wordt heropgebouwd: 'Veel potentieel'

Bij industrieel klimmen maak je gebruik van alpine technieken om jezelf te verplaatsen naar plekken die niet met een steiger of kraan te bereiken zijn. "Dat noem je met een technische term Rope Access, dat moet je zien als de taxi naar je werk toe."

Eisen

En het is serieus werk. "Want als je eenmaal aankomt heb je altijd iets anders te doen waar je wel technisch voor moet zijn. Soms ben je glas aan het zetten, in sommige gevallen hang je aan een boorplatform boven de oceaan en andere keren hang je uit een windturbine om iets te fixen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet voor mensen met hoogtevrees: Christusbeeld Rio gerestaureerd

Maar je kunt niet zomaar de hoogte in. "Zo moet je je uren bijhouden in een logboek en per duizend uur dat je klimt ga je een niveau omhoog, waardoor je ook meer mag beklimmen." Daarnaast is het ook een vereiste dat je fysiek gezond en sterk bent en je moet beschikken over stalen zenuwen.

Cursus veilig klimmen

En om ervoor te zorgen dat alles veilig gebeurt, kunnen klimmers trainingen volgen bij R3B Safety en Rescue. "We hebben verschillende opstellingen om veilig op te leren klimmen en werken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zendmasten, steiger en silo's", vertelt Rodney Sebregts aan EditieNL.

De trainingen worden aangeboden aan mensen die het klimwerk doen. "Dat kan variëren tussen een cursus van een dag tot een trainingstraject van een aantal weken. Dat hangt af van welk werk je gaat doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig op elektriciteit de toekomst? 'Kan nu nog maar een uurtje vliegen'

Het bedrijf merkt dat er een stijging is in het aantal aanmeldingen voor hun trainingen. Hier zijn twee redenen voor. "Ten eerste zijn de regels vanuit de bedrijven strenger geworden op het gebied van veiligheid. De wetgeving is minder streng dan de bedrijven."

En de tweede reden is dat er in Nederland steeds hoger gebouwd wordt. "We zijn er niet meer vies van om een gebouw van 150 tot 200 meter te bouwen en daardoor zijn de mensen op grote hoogte steeds vaker nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore