EditieNL

Overgewaaid uit Japan: kattenoren veroveren de straat

28 juni 2016 17:36 Aangepast: 28 juni 2016 17:38
Beeld © iStock

Je ziet ze steeds vaker lopen. Op het eerste gezicht valt er niets op aan deze meisjes. Maar als je beter kijkt, zie je het opeens: ze dragen kattenoortjes. Waar komt deze rage toch vandaan?

De oortjes, meestal gemaakt van een zacht stofje, zijn overgewaaid uit Japan. Ze zijn geïnspireerd op de Japanse mangacultuur. Dit zijn strips en tekenfilms die in Japan ongelofelijk populair zijn. 

"In manga worden meisjes vaak schattig neergezet. Door ze kattenoortjes te geven en ze af te beelden als schoolmeisje bijvoorbeeld", vertelt Nicolle Lamerich, universitair docent en gespecialiseerd in manga-cultuur. "De schattigheidscultuur is erg groot in Japan. Daardoor zijn de oortjes zo populair."

Ariana Grande

In de westerse wereld is het vooral zangeres Ariana Grande die de rage heeft aangewakkerd. Zij is tijdens Halloween eens verkleed gegaan met de kattenoortjes, en dat beviel haar wel. Sindsdien is ze er vaker mee gespot, ook gewoon thuis op de bank.

Webshop Asos verkoopt de oortjes en ook op de catwalk zijn ze al vaker gezien. 

Op straat

Rosalinde Traets is vlogger bij Fashionista en draagt de oortjes vooral op feestjes. Verslaggeefster Lonneke Haveman ging met haar de straat op, mét kattenoortjes op. Hoe op hen gereageerd werd, zie je vanavond in Editie NL, 18:15 uur RTL 4

Thumbnail

Verslaggeefster Lonneke (links) met kattenoortjes.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore