Biometrische beveiling

Stemherkenning als beveiliging: hoe waterdicht is dat?

21 april 2021 12:22 Aangepast: 21 april 2021 15:08
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Je vingerafdruk, gezichtsherkenning of een scan van je iris, het zijn allemaal manieren waarop we tegenwoordig apparaten kunnen beveiligen. Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen komt met iets nieuws waarmee klanten kunnen bewijzen dat ze het echt zijn: stemherkenning. Hoe betrouwbaar is dat?

Klanten die de servicedesk van de bank bellen, moeten nu allerlei vragen beantwoorden om toegang te krijgen. Als het aan Van Lanschot Kempen ligt, gaat de stem van klanten als identificatie dienen. Daar moeten ze dan wel zelf eerst toestemming voor geven.

"Klanten moeten hun stem inspreken en dat wordt op drie verschillende manieren herkend. Hoe vaker je hebt gebeld, hoe beter het inloggen gaat", legt een woordvoerder uit.

Stemmen manipuleren

Volgens Melanie Rieback van Radically Open Security werkt biometrische beveiliging zo goed als de sensoren die ervoor gebruikt worden. "Het meet iets van ons lichaam en die sensoren kunnen natuurlijk gefopt worden", legt ze uit. "Je kunt vingerafdrukken namaken met een neppe vinger en met een irisscan kun je contactlenzen gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betaal je in de toekomst met je hartslag? 'Je unieke kenmerken zijn heel belangrijk'

En ook stemherkenning is volgens haar niet waterdicht. "Je kunt opnames maken van de stemmen van mensen. Vooral mensen die een beetje bekend zijn, daar heb je een kanon aan audio van online staan."

Hoe veilig deze manier van beveiliging is, zal dan ook afhangen van de gebruikte technologie. "Het zal altijd een kat- en muisspel blijven tussen de verschillende ontwikkelingen. Want zowel aan de kant van stemherkenning is innovatie, maar ook kunnen stemmen goed gemanipuleerd worden door middel van kunstmatige intelligentie."

Datalek

Al zijn er ook manieren op die spraakherkenning veiliger te maken. Rieback: "Een manier om het tegen te gaan is livetracking, om te checken of iemand live aanwezig is. Een persoon kan snel schakelen, dat kan een opname niet."

Ook is het belangrijk om het systeem goed te beveiligen tegen een datalek. "Biometrie is altijd een beetje problematisch, als hackers het systeem hacken en de audioclips stelen is dat hele gevoelige informatie. Dat heeft een enorme privacy-impact. Je wachtwoord kun je veranderen, je stem of je vingerafdruk niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore