Langeafstandsvlucht

Verstekeling in landingsgestel vliegtuig: 'Binnen 5 minuten dood'

21 april 2021 10:29
Luchtvaartdeskundige Melkert bij een poot van een onderstel Beeld © EditieNL

In een vliegtuig op Schiphol, afkomstig uit het Nigeriaanse Lagos, is onlangs een lichaam gevonden. De verstekeling had zich verstopt in het landingsgestel van het vliegtuig en overleefde dat niet. "Dit is niet meer spelen met je leven, het is een level verder dan dat", zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert. Waarom proberen mensen het dan toch?

Volgens de luchtvaartdeskundige loopt dit bijna altijd dodelijk af voor verstekelingen. "Een normale langeafstandsvlucht vliegt op een hoogte van 10 of 12 kilometer. Daar is het min 50 of min 60 graden", vertelt hij. "Daar is de lucht ook heel ijl, er is weinig zuurstof."

Als je op die hoogte zou uitstappen ben je dus binnen dertig seconden bewusteloos en binnen vijf minuten dood. "Bij zo'n tocht in een landingsgestel ga je dus dood aan onderkoeling en gebrek aan zuurstof."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaam gevonden in landingsgestel van vliegtuig op Schiphol

Maar ook het landingsgestel zelf is geen veilige plek om te zitten. "Als je pech hebt, word je geplet als het landingsgestel dichtklapt. Je hoopt dat er naast het wiel wat ruimte is: daar is wel wat, maar niet veel. Als je geluk hebt, gaat het langs je heen, maar je kan ook al je botten breken", legt Melkert uit. "Het is echt vreselijk."

Door het oog van de naald

Het is niet voor het eerst dat iemand in het landingsgestel van een vliegtuig kruipt. Zo werd er eerder dit jaar nog een verstekeling gevonden in een wielkast van een vliegtuig op het vliegveld in Maastricht. De jongen moest met zware onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht worden.

"De vlucht van London naar Maastricht is een kort vluchtje op misschien 7-8 km hoogte", zegt Melkert. "Dat is net zo hoog als de hoogste bergen, daar kunnen mensen die getraind zijn zonder zuurstof wel komen. Maar hij is door het oog van de naald gekropen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verstekeling in wielkast vliegtuig is jongen van 16: 'Hij maakt het redelijk goed'

De kans om het te overleven is dus erg klein. "Het is een ongelooflijk slecht idee. Mensen die dit overleefd hebben, zijn op één hand te tellen."

Betere toekomst

Stichting Vluchteling noemt het een 'zeldzaamheid' dat dit gebeurt. "Dat jongens in een landingsgestel klimmen, maken we ongeveer twee keer per jaar mee. Het zijn jonge jongens die op zoek zijn naar een betere toekomst, maar die ook naïef zijn en denken dat ze tocht wel overleven", zegt directeur Tineke Ceelen.

De toekomst van veel jongens in Afrika is volgens haar uitzichtloos. "Als je überhaupt kan studeren, is de kans op een baan waar je voldoende verdient nog steeds heel klein", vertelt Ceelen. Daardoor grijpen sommigen alles aan om op zoek te gaan naar een betere toekomst. "Je krijgt hier in West-Europa wel de kans om een eigen toekomst te bouwen. Dat je dan kiest voor zo'n wielkast is bijzonder tragisch."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore