Ga naar de inhoud
Duurzaam reizen

Vliegtuig op elektriciteit de toekomst? 'Kan nu nog maar een uurtje vliegen'

Het elektrische vliegtuig

Maandag vloog er een elektrisch vliegtuig over ons land. Het vliegtuig steeg op in Teuge, maakte een tussenstop in Hoogenveen en landde vervolgens in het Groningse Eelde. Dit zagen we in 2017 voor het eerst en daarmee is het de tweede succesvolle vlucht tussen twee vliegvelden. Zal deze techniek ook ingezet gaan worden bij lijnvluchten?

De elektrische vliegtuigen van vliegveld Teuge bestaan nog niet lang. Een jaar geleden werden ze goedgekeurd. "Gisteren zijn we voor het eerst ermee wezen vliegen naar een ander vliegveld. Eerst deden we alleen oefenrondjes boven vliegveld Teuge", vertelt Evert-Jan Feld van E-Flight Academy aan EditieNL.

Voordelen

Het vliegtuig met accu werkt niet anders dan een elektrische auto. "Hij is met accu's aangesloten aan een elektromotor en die drijft de propeller aan. Qua sturen is er ook niet veel verschil. De cockpit ziet er juist wat simpeler uit en heeft minder hendels, aangezien je minder motormanagement hebt."

'Binnen
Lees ook:
'Binnen vijf jaar elektrisch vliegen tussen Nederlandse luchthavens'

Ook maakt het vliegtuig minder lawaai een dan normaal vliegtuig. "Ruim de helft minder van het geluid dat een normaal vliegtuig produceert."

Ruimte voor verbetering

Momenteel is er in het elektrische vliegtuig plaats voor twee passagiers. "Dat komt omdat de huidige accu's nog niet meer gewicht aankunnen. De verwachting is wel dat over een aantal jaar die accu's flink verbeterd worden zodat je meer passagiers en gewicht kunt meenemen en ook langer kunt vliegen."

Kind
Lees ook:
Kind leert over duurzaamheid met schaalmodel elektrische auto

Het vliegtuig kan nu namelijk nog maar een uurtje vliegen voordat het opgeladen moet worden. "Maar de luchtvaartwet zegt dat als je van A naar B vliegt dat je dan 30 minuten aan reserve moet overhouden. Dus dan kan je nog maar een half uur vliegen. Dat halen we net van Teuge naar Hoogeveen en dan naar Eelde."

Commercieel vliegen

Feld is ervan overtuigd dat elektrisch vliegen de toekomst is voor passagiersvervoer. "Je zag hoe snel het met de elektrische auto is gegaan." Maar Joris Melker, luchtvaartdeskundige aan TU Delft, denkt daar anders over. "We gaan over een jaar of tien geen commerciële vluchten zien die elektrisch vliegen", legt hij uit aan EditieNL.

De reden hiervoor is volgens hem dat de accu's hier niet goed genoeg voor zijn. "Het vermogen, de omvang en het gewicht van de accu's bepalen hoe ver een elektrisch vliegtuig kan vliegen en hoeveel passagiers het kan meenemen. Die accu's zijn momenteel nog veel te zwaar."

EU
Lees ook:
EU blijft coulant omgaan met regels luchtvaart 

Als je vliegen op elektriciteit en op benzine met elkaar vergelijkt, gaat er zo'n vijftig keer meer energie in een kilo vliegtuigbenzine dan in een accu. "Dus die combinatie van lange afstand vliegen en een groot aantal passagiers gaat niet werken bij elektrische vluchten", meent hij.

Meer mogelijkheden

Ook verwacht hij niet dat dit in de toekomst beter wordt. "Kijk maar hoe langzaam dat gaat bij mobiele telefoons. Er bestaat nog steeds geen telefoon waarmee je vijf dagen kan doen zonder op te laden. Bovendien, naarmate je harder wil gaan vliegen, neemt die weerstand toe en heb je nog meer energie nodig."

Toch betwijfelt hij niet dat er binnen de komende jaren meer mogelijk zal worden. "Denk aan van twee plaatsen naar vier of zes. En nu is het bereik van zo'n vliegtuig 68 kilometer. Dat zal over een aantal jaar steeds verder komen, denk aan 100 of 150 kilometer." Dus een reisje naar Parijs zit er bijvoorbeeld niet in. "Je hebt wel de trein als duurzaam alternatief."