Ga naar de inhoud
Aanval in Lunteren

Persfotografen vaker doelwit: 'Ik heb altijd een steekwerend vest bij me'

Persfotograaf Roland Heitink

Een persfotograaf en zijn vriendin zijn maandagavond aangevallen bij een autobrand in Lunteren. De fotograaf was op locatie om zijn werk te doen, maar werd door omstanders belaagd. De auto van het stel werd uiteindelijk in de sloot geduwd door een shovel. Het is geen uniek voorval. Persfotografen zijn namelijk vaker doelwit, weet ook 112-fotograaf Ronald Heitink.

De fotograaf en zijn vriendin kwamen maandagavond op de melding van een autobrand af, waar ze foto's wilden maken. Ze werden daar aangevallen en door een graafmachine met auto en al in de sloot geduwd. Twee personen zijn aangehouden: een voor het besturen van de shovel en de tweede persoon zou twee andere fotografen bedreigd hebben.

Het voorval werd vastgelegd door de dashcam van de fotograaf. Op de heftige beelden is te horen hoe 112 gebeld wordt en te zien hoe de auto van de weg wordt geduwd.

De fotograaf die gisteren werd belaagd legde dit vast met zijn dashcam

02:31

Zelfverdediging

Dit soort voorvallen hebben veel impact op andere 112-fotografen, vertelt Roland Heitink, die zelf ook dag en nacht paraat staat om te fotograferen voor het nieuws. "Ik heb inmiddels ook heel wat andere persfotografen onder mijn hoede. Ongeveer 30 zzp'ers heb ik om me heen die voor mij werken", vertelt hij aan EditieNL.

Persfotograaf
Lees ook:
Persfotograaf en vriendin in Gelderland aangevallen: auto in sloot gereden

Heitink was erg geschrokken van het incident maandagavond. "Ik ben zelf vorig jaar ook mishandeld bij een autobrand." Hij merkt dat dit soort voorvallen steeds vaker in het nieuws komen. "Omdat het simpelweg ook meer gebeurt. Dan zie je de ernst van de situatie wel in."

Om zichzelf te beschermen tijdens het werken neemt Heitink altijd verschillende voorzorgsmaatregelen. "In principe heb ik bijna altijd bij meldingen een kogelwerend vest en een steekwerend vest bij me. Want ja, mocht er iets gebeuren, dan zijn we in ieder geval een soort van beschermd. Zo ver gaat het helaas tegenwoordig wel."

Dieptepunt

Heitink is verre van de enige die dit soort geweld heeft meegemaakt. Volgens PersVeilig komen er enorm veel meldingen binnen van 112-fotografen. "In 2020 hadden we 121 meldingen over het hele jaar. Nu zijn het er 98 in 2021 en we zijn pas bij april. Dat geeft wel aan hoe ernstig het is", vertelt Peter ter Velde aan EditieNL.

"We lijken van dieptepunt naar dieptepunt te gaan", verklaart Ter Velde. Eerder was er sprake van geweld bij de boerenprotesten. "Toen dachten we; dit is het dieptepunt. Daarna ook met de avondklokrellen, weer een dieptepunt. En nu dit."

Ineens
Lees ook:
Ineens werd Timothy's auto met een shovel in de sloot geduwd: 'Overal pijn'

Om zichzelf te beschermen kunnen fotografen trainingen volgen op het vlak van weerbaarheid. "In zijn algemeenheid is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over wat je kunt tegenkomen, hoe je het moet benaderen en wat de risico's zijn."

Toch was het incident in Lunteren iets compleet nieuws voor Ter Velde. "Ze zijn wel gewend dat ze een duw krijgen of online bedreigingen ontvangen, maar dit is weer een stap verder."

Geen einde in zicht

Ter Velde hoopt daarom dat het geweld na deze crisis af zal nemen. "Het is niet iets van de afgelopen maanden, maar iets wat we over een langere periode zien." Er is sprake van een samenleving die zich afzet tegen de media. "Daarom hebben we PersVeilig opgezet twee jaar terug. Het gebeurt op alle vlakken van de samenleving, en het einde is nog niet in zicht."