Kuifmangabey

Bijzonder baby-aapje geboren in Safaripark Beekse Bergen

20 april 2021 11:03
De pasgeboren kuifmangabey Beeld © Beekse Bergen/Mariska Vermij - van Dijk

Een bijzondere geboorte in Safaripark Beekse Bergen: daar is begin april een kuifmangabey ter wereld gekomen. Het is het enige jong van deze kwetsbare apensoort dat in een dierentuin te vinden is.

Het gaat volgens het dierenpark goed met moeder Mona en haar jong. Het geslacht van de baby is nog niet bekend. "We hebben hem of haar al zien drinken bij moeder Mona. Zij beschermt haar kleine goed, waardoor we het jong nog niet van dichtbij hebben kunnen zien", zegt hoofd dierenverzorging Kris Jansen.

De apen zijn te herkennen aan de kuif op hun kop. Deze gebruiken ze om te communiceren. Door de kuif naar achteren te richten laten de apen bijvoorbeeld zien dat ze boos zijn.

Kwetsbare apensoort

De kuifmangabey komt oorspronkelijk voor in Congo, waar de apensoort leeft in regenwouden. De populatie van de dieren neemt snel af, door de verwoesting van hun leefgebied. Ook wordt er op de apen gejaagd vanwege hun vlees en is er oorlog in hun leefgebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feest in Safaripark Beekse Bergen: twee zebra's en een giraffe geboren

De apensoort is daarom als kwetsbaar aangemerkt en maakt onderdeel uit van een fokprogramma.

"We zijn dan ook ontzettend blij dat we met deze geboorte een grote bijdrage kunnen leveren aan dit programma", aldus dierverzorger Jansen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore