Ga naar de inhoud
Startschotgala

Fieldlab-evenementen afgelast: ziekenhuizen opgelucht

Bezoekers van Fieldlab-festival Back To Live (archief) Beeld © ANP

Na afgelasting van 538-Oranjedag werd vandaag ook het Startschotgala in Lichtenvoorde geannuleerd. Het nabijgelegen Slingeland Ziekenhuis is erg opgelucht. Andere ziekenhuizen in de buurt van geplande Fieldlab-evenementen maken zich nog ernstig zorgen.

Radio 538 zou komende zaterdag in Breda het 538-Oranjefeest organiseren, een groot evenement met 10.000 bezoekers. Een arts van het Amphia-ziekenhuis – 400 meter van de feestlocatie – startte een petitie tegen het evenement, die meer dan 360.000 keer ondertekend werd. Vandaag werd besloten om het feest te annuleren. Radio 538 werkt aan een alternatief.

Startschotgala

Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde werd vandaag afgelast. Daar werden op 1 mei 10.000 mensen verwacht. Jeltje Schraverus, bestuurder van het Slingeland Ziekenhuis, maakte zich grote zorgen om het evenement. "Mensen slikken pillen, drinken alcohol en gaan uit hun dak. Dat is ze van harte gegund, maar niet op dit moment."

Fieldlab
Lees ook:
Fieldlab noemt negatieve benadering pilots jammer

Het ziekenhuis in Doetinchem – de dichtstbijzijnde vanaf het evenement – heeft het daarvoor te druk. "Deze regio zit nog steeds op een piek en die neemt alleen maar toe. Als mensen op het feest eerste hulp nodig hebben zou het zomaar kunnen dat ze voor een dichte deur komen te staan."

Het ziekenhuis is dan ook opgelucht dat het evenement is afgelast. "We zijn blij dat we serieus worden genomen."

Fieldlab-agenda

Veel andere geplande Fieldlab-evenementen zijn echter nog niet van de baan. Dit staat er op de planning:

 • 24 april - Efteling, Kaatsheuvel. 8.000 bezoekers.
 • 7 mei - concert Racoon, Den Bosch. 3.500 bezoekers.
 • 8 mei - sportwedstrijd Mudmasters, Haarlemmermeer. 9.000 deelnemers.
 • 14 mei - concert Residentie Orkest, Den Haag. 1.000 bezoekers.
 • 15 mei - nachtclub, Amsterdam. 1.000 bezoekers.
 • 16 mei - sportwedstrijd/marathon, Enschede. 5.000 deelnemers.
 • 20 mei - beurs Summit, Utrecht. 3.000 bezoekers.
 • N.t.b. in mei - festival met overnachting Back To Live, Biddinghuizen. 9.000 bezoekers.
 • 17-22 mei - Eurovisiesongfestival, Rotterdam. 3.500 bezoekers.

Reacties ziekenhuizen

Verschillende omringende ziekenhuizen laten weten zich zorgen te maken om de geplande evenementen. Zij kunnen meer drukte op de corona-afdelingen niet aan, want die liggen al vol. "Een dergelijk groot evenement met overnachting moet je nog niet willen", zegt een woordvoerder van St Jansdal, het dichtstbijzijnde ziekenhuis vanaf het BackToLive-festival in Biddinghuizen.

"Bezoekers zullen in tenten overnachten en in rijen moeten staan om eten en drinken te halen. We maken ons zorgen over de voorschriften voor testen en nacontrole. Worden deze door de deelnemers voldoende opgevolgd zodat uit het experiment wel de juiste conclusies kunnen worden getrokken? Wie is daar verantwoordelijk voor?"

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek om risico's

Ook wijst het ziekenhuis op de lage vaccinatiegraad. "De relatief jonge bezoekers zijn hoogstwaarschijnlijk nog niet gevaccineerd en dus ook niet beschermd."

Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit zijn zorgen. "Wij vinden dat met alle Fieldlabs – waaronder het concert van Racoon in Den Bosch – onnodige risico's worden gelopen. Natuurlijk snappen we de roep vanuit de samenleving, maar de grafiek met het aantal besmettingen laat nog geen knik naar beneden zien. Wij moeten het personeel vragen om extra te komen werken in de meivakantie."

Reacties evenementen:

 • Fieldlab laat weten erg te zijn geschrokken van de reactie die Oranjedag heeft ontlokt. "Het doel van Fieldlab – het mogelijk maken van evenementen – is ondergeschikt geraakt aan de ophef. Het evenement is afgelast en het evenement in Lichtenvoorde wordt verplaatst. Het programma van Fieldlab blijft onveranderd. De andere evenementen gaan door."
  Fieldlab zegt te snappen dat deze reacties kunnen ontstaan. "We hebben niemand voor het hoofd willen stoten. Zeker niet de zorgmedewerkers." 
 • De Efteling gaat gewoon door met de planning komende zaterdag, laat het pretpark weten.
 • Ook de gemeente Haarlemmermeer zegt dat er nu geen aanleiding is om Mudmasters op 8 mei te cancelen. 
 • Het Eurovisiesongfestival gaat alleen door als de maatregelen het toelaten. "We zullen alleen publiek ontvangen als de coronamaatregelen voor die tijd worden versoepeld. De avondklok geldt immers ook voor ons. Natuurlijk hopen we, met heel Nederland, dat dergelijke versoepelingen de komende weken verantwoord mogelijk zijn."