Ga naar de inhoud
Nationale Bijentelling

Bijenpopulatie stabiliseert: 'In de steden gaat het beter'

Vincent Kalkman laat een bijenhotel zien Beeld © EditieNL

Het gaat de goede kant op met de bijenpopulatie. Na een jarenlange afname lijkt het aantal bijen in Nederland nu te stabiliseren. "Maar we zijn er nog niet. Vooral in de landelijke gebieden gaat het nog niet goed."

Net als vorig jaar deden er afgelopen weekend ruim 10.000 mensen mee aan de vierde Nationale Bijentelling. In 2020 werden er in totaal 217.000 bijen en zweefvliegen geteld. In 2021 zijn dat er tot nu toe 200.000. Hoewel dat aantal nog oploopt – de organisatie moet een deel van de cijfers nog binnenkrijgen – kan er voorzichtig gesteld worden dat het beter gaat met de bij in Nederland.

384 soorten

Er zijn in totaal 384 soorten bijen, waarvan de helft met uitsterven wordt bedreigd. "Afgelopen jaren gingen de cijfers het steeds achteruit: zowel de hoeveelheid bijen als het aantal soorten bijen. Nu zien we een stabilisatie in de stedelijke gebieden", vertelt Vincent Kalkman, insectenexpert bij Naturalis, aan EditieNL.

Stadsimker
Lees ook:
Stadsimker wil bijen bij bedrijven neerzetten

Dat hebben we aan onszelf te danken. "In de steden zijn de afgelopen tijd meer groene tuinen aangelegd en is het maaibeheer aangepast. Zo worden planten in bloei gehouden", legt Kalkman uit. Maar in de landelijke gebieden is dat niet het geval. "Daar gaat het nog steeds slecht met de bijen."

Ecologisch verantwoord

De bij is volgens hem dan ook nog niet gered. "Het gaat nu beter, maar je wil natuurlijk dat dat zo blijft. Er valt nog steeds winst te behalen. De oppervlakte aan bebouwde grond gaat toenemen. Hoe richt je die groen in? Er moeten ecologisch verantwoorde wijken gebouwd worden."

Natuurwinkel

Groenrijk 't Haantje probeert de bijenpopulatie te stimuleren. De natuurwinkel verkoopt onder andere bijenhotels en planten waar insecten van houden. "Die producten lopen heel goed. We merken dat de kennis toeneemt over de zorg voor bijen en insecten."

Half
Lees ook:
Half miljoen bijen in beslag genomen, houder kon er niet goed voor zorgen

Mensen proberen daar volgens hem echt op te letten. "We merken dat ze afkomen op bloemenzaad met een bijenlogo erop – daar zijn ze gevoelig voor. Leveranciers spelen daar ook slim op in", vertelt winkelmanager Jean Lamet. "Vroeger had je alleen vogelhuisjes, maar nu is er veel meer."

Bestuiving

Toch onderschatten veel mensen volgens Lamet het belang van bijen. "Ze zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van planten. En zonder bestuiving is er geen bevruchting en hebben we straks geen appels en peren meer."

Hij raadt mensen aan om de achtertuin vooral niet te betegelen. "Tegels hebben weinig kleur en dat nodigt de bijen niet uit. Ze komen op seizoensbloemen af. Planten trekken insecten aan."