Doneeractie

Tonnen voor kinderen van Ruinerwold: bij wie komt dat geld terecht?

19 april 2021 14:51 Aangepast: 20 april 2021 13:08
De boerderij in Ruinerwold Beeld © ANP

Ruim 360 duizend euro. Dat bedrag is er tot nu toe ingezameld via een doneeractie voor de kinderen van Ruinerwold. Het geld moet negen kinderen die afgesloten van de buitenwereld opgroeiden een steuntje in de rug geven bij hun start in het 'gewone' leven. Maar hoe weet je als donateur of dat geld goed terechtkomt en niet alsnog bij de vader belandt?

De doneeractie werd in het leven geroepen als reactie op de documentaire 'De kinderen van Ruinerwold'. In deze documentaire van Jessica Villerius worden de vier oudste kinderen van het gezin gevolgd. Ze spreken over hun jarenlange verborgen bestaan vol misbruik en lijfstraffen en over hoe ze de stap durfden te zetten het gezin te verlaten.

Het gezin telt in totaal negen kinderen. De oudste vier kinderen hebben zelf het gezin verlaten. Toen de laatste daarvan het gezin verliet kwam de hele situatie aan het licht. De vijf jongste kinderen besloten na het vertrek van hun broer achter hun vader te blijven staan. Vier van de vijf jongste kinderen wonen op dit moment nog met hun vader Gerrit Jan van D. Een van de jongste vijf heeft het gezin inmiddels ook verlaten.

Misbruik

De vader van de kinderen, Gerrit Jan Van D., wordt ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. 

Niet vervolgd

Vader Gerrit Jan van D. woont thuis met zijn jongste kinderen omdat het OM hem niet kan vervolgen omdat hij vanwege zijn gezondheid niet in staat is zich te kunnen verdedigen. Hij kan onder andere niet meer praten als gevolg van een hersenbloeding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

270.000 euro opgehaald voor kinderen van Ruinerwold: 'Hartverwarmend'

Omdat Van D. niet meer vervolgd wordt krijgt hij ook de bijna 100.000 euro die eerder in beslag werd genomen weer terug. "Dat geld was eerder in beslag genomen om mogelijk bij vervolging als schadevergoeding uit te kunnen keren aan de kinderen", legt universitair hoofddocent recht van de Universiteit Utrecht Joep Lindeman uit aan EditieNL. "Dat geld kan alsnog naar de kinderen gaan omdat de oudste kinderen een civiele procedure tegen hun vader zijn gestart."

In beheer geven

Om ervoor te zorgen dat de kinderen een goede nieuwe start krijgen in het leven is Stichting kinderen van Ruinerwold een doneeractie gestart. Ze hadden als streefbedrag dertigduizend euro per kind en dat bedrag werd binnen twee dagen opgehaald. Kan het zijn dat dat geld ook nog bij de vader terechtkomt? "Op zich is dat te voorkomen", denkt inzamelingsactie-expert en advocaat financieel recht Jelmer Baukema. "Je kunt het geld in beheer geven van een derde partij. En die partij moet erop toezien dat het geld op de juiste manier besteed wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijkers wederom ontsteld na heftige aflevering Kinderen van Ruinerwold

Zo zou er bijvoorbeeld de afspraak gemaakt kunnen worden dat het geld niet naar de huur van de woning van de vader mag gaan. "Als je geld doneert, moet je goed nadenken waar het geld voor gebruikt gaat worden. Je kunt je voorstellen dat mensen vanuit een emotie geld geven. Als donateur moet je goed nadenken: wat gebeurt ermee? Wat als er geld over is? Wie legt er verantwoording af voor het geld? Welke controle is erover?"

Stichting kinderen van Ruinerwold laat in een reactie aan EditieNL weten enorm blij te zijn met alle donaties. De kinderen gaan nu zelf bepalen wat er met het geld gebeurt. "Ze kunnen per onderwerp een aanvraag doen wat ze vergoed willen hebben. Het bestuur checkt dan of de aanvraag strookt met het doel van de stichting."

Ook laat de stichting weten dat het geld absoluut niet naar de vader kan gaan. "Het geld kan sowieso niet aan andere mensen dan de negen kinderen worden besteed."

Belasting

Het ingezamelde bedrag zal sowieso niet netto overgemaakt worden aan de kinderen. Omdat het om een gift gaat, zal er eerst nog schenkbelasting over betaald moeten worden door de ontvanger.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore