Ga naar de inhoud
Roofdier

Friese vogelwachtbond: 'Houd je kat 's nachts binnen'

De BFVW wil dat katteneigenaren hun huisdier 's nachts binnenhouden Beeld © iStock

Het kuikenseizoen is in volle gang. Maar de jonge vogels sterven vaak een vroege dood doordat katten de beestjes aanvallen. Dat moet stoppen, vindt de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Met de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ hoopt de bond kattenbezitters zover te krijgen dat ze hun katten 's nachts binnenhouden.

Er zijn in Nederland veel meer katten dan ons natuur aankan, vindt Titus Sijmonsma van de BFVW. Volgens hem is de huiskat technisch gezien een exoot. "En een exoot hoort niet in onze natuur", zegt hij tegen EditieNL. De bond wil met de nieuwe campagne voorkomen dat de kuikentjes kattenvoer worden.

Grote verliezen

Vrijwilligers van de BFVW houden de velden in de gaten waar de vogels broeden. Via een app houdt de bond tellingen bij van de nesten. Zo turven ze het aantal gelegde eieren en tellen ze hoeveel er uiteindelijk verloren gaan. "Aan het einde van het seizoen zien we steeds heel grote verliezen", vertelt Frans Kloosterman van de BFVW aan EditieNL.

Vissen,
Lees ook:
Vissen, vogels, egels en zelfs pinguïns: talloze dieren gaan dood door corona-afval

De laatste jaren merkt de bond een dalende trend in de populatie van de weidevogel. "Weidevogels worden heel erg bedreigd. En dat proberen we te keren." Een van de natuurlijke vijanden van de weidevogel is de vos, maar ook katten vormen dus een bedreiging. "Vooral in het broedseizoen. Katten gaan achter de kuikens in het land aan."

Dit gebeurt voornamelijk ’s nachts. "Want dan blijven de kuikens in het nest. Overdag ziet de vogel de kat nog aankomen. Maar 's nachts is dat een stuk moeilijker." Met de campagne hoopt de bond een einde te maken aan de rooftochten.

'Ze moeten jagen'

Ondanks het feit dat katten huisdieren zijn, jagen ze nog steeds. "Een kat is van huis uit een jager. Het is een roofdier", legt kattengedragstherapeut Liesbeth Puts uit aan EditieNL. "Je kan dat jagen niet afleren. De hersenen van katten zijn erop geprogrammeerd."

Caravan
Lees ook:
Caravan voor zwerfkatten in brand gezet: 'Het is verschrikkelijk'

Hoe vaak een kat op jacht gaat verschilt per dier. Dit kun je als baasje lichtelijk beïnvloeden. "Spelen is voor hen bijvoorbeeld ook jagen. Veel spelen met de kat kan een goede manier zijn om het jachtgedrag wat te beperken." Maar het dier binnenhouden, waarvoor de BFVW pleit, is wat Puts betreft de enige echte oplossing om de afname van het aantal weidevogels tegen te gaan.