Gedumpt vuilnis

Gemeente graait in gedumpt afval naar persoonsgegevens

15 april 2021 17:44
Gedumpt afval bij een container

Gemeentes gaan steeds verder in de strijd tegen het dumpen van afval. Eindhoven volgt vanaf volgende maand in de voetsporen van Rotterdam en Amsterdam door gedumpt afval om te keren en op zoek te gaan naar persoonsgegevens waarmee daders beboet kunnen worden. Maar mag een gemeente wel zo ver gaan?

In Eindhoven zijn ze helemaal klaar met al het afval dat naast de container belandt in plaats van erin. Eric Drent van de gemeente Eindhoven ziet dat het een landelijk probleem is. "Wij willen dat terugdringen", vertelt hij aan EditieNL.

Momenteel wordt het gedumpte afval opgeruimd of in een container gestopt. "Daarom gaat handhaving vanaf mei regelmatig gedumpt vuilnis controleren op persoonsgegevens." De gemeente hoopt hiermee te kunnen achterhalen wie het vuil heeft gedumpt zodat de dader hiervoor beboet kan worden. "Want gedumpt afval levert een heleboel irritaties op."

Van oud papier tot meubels

En in Amsterdam weten ze daar alles van. "Op sommige plekken in de gemeente, vooral rondom afvalcontainers, is het een enorme bende", vertelt wethouder Laurens Ivens aan EditieNL. Niet alleen zakken afval en oud papier zijn tussen de hopen te vinden. "Grofvuil zoals matrassen en meubels worden ook op willekeurige momenten buiten gezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wildpoepen en vuilnis: recreanten maken er een zooitje van in de natuur

En de zooi is in de meeste gevallen niet de schuld van de gemeente zelf. "In een klein deel van de gevallen, zo'n vijf procent, komt dit doordat de vuilcontainer kapot is, de klem vastzit of vol is." Luiheid van de mensen is volgens Ivens de grote boosdoener. "Vooral bij oud papier, dan moet je de kartonnen dozen eerst klein maken. Dat schijnen veel mensen te veel werk te vinden." Ook zijn er mensen die het niet doen omdat ze de container niet aan willen raken of uit kopieergedrag. "Er staat al vuil naast dus zetten ze dat erbij."

Samenwerking

Ivens denkt dat het afvalprobleem het best opgelost kan worden door middel van samenspel tussen gemeenten en inwoners. "Anders gezegd: je moet bepaalde mate van gedragsverandering teweeg brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunstwerk toont al het afval van één borstoperatie

Sinds vorig jaar zomer stuurt de gemeente zeven koppels handhavers de stad in die op zoek gaan naar gedumpt afval. "Zij kijken of er ergens persoonsgegevens te vinden zijn en als dat zo is kunnen er boetes worden uitgeschreven." Dit resulteert dagelijks tot zo'n kleine honderd boetes. Dat zijn er al 20.000 in minder dan een jaar tijd. "Het feit dat je dat je dagelijks zo'n aantal boetes uitschrijft, toont aan dat het een probleem is."

Privacy

Maar mag een gemeente zoiets eigenlijk wel doen? "Gemeenten mogen hierin best wel ver gaan", vertelt advocaat privacyrecht Els Doornhein aan EditieNL. "Want per gemeente zijn er regels opgesteld over dat mensen hun vuilnis in de container moeten doen of het moeten laten ophalen. Op het moment dat ze afval dumpen gaan ze in overtreding."

En dan speelt de privacy een onderschikte rol vindt Doornhein. "Dan mag er gekeken worden in dat afval of daar persoonsgegevens zoals een naam of adres in te vinden zijn. Het is ook niet erg handig als je daarin informatie over jezelf en je adres laat zitten, je veroorzaakt dan je eigen datalek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore