Eurovisiesongfestival

Museumplein en Schiphol: songfestival zet (standaard) locaties op de kaart

15 april 2021 17:17 Aangepast: 15 april 2021 17:52
Op elke filmlocatie wordt een huisje neergezet. Vandaag op het Museumplein Beeld © EditieNL

In aanloop naar het Eurovisiesongfestival werd vandaag het laatste 'postcard'-filmpje opgenomen. Aan de hand van 39 video's moet het buitenland zien dat Nederland méér is dan tulpen, molens en klompen. Maar is die missie echt geslaagd?

In de bekende postcard-filmpjes worden de artiesten van het songfestival geïntroduceerd. Bij elke deelnemer komt een filmpje op een andere locatie. "Tijdens zo'n postcard-filmpje vertellen we het verhaal van de artiest", vertelt Gerben Bakker, eindredacteur van het songfestival in Rotterdam. "We hebben 39 unieke huisjes gemaakt die op verschillende locaties in Nederland worden geplaatst."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deventer, Posbank of Den Helder: Wat zijn de mooiste plekken van Nederland?

Van tevoren konden mensen hun favoriete unieke locaties insturen. "We hebben moeten kiezen uit meer dan 750 aanmeldingen. Per plek hebben we erop gelet of het een filmische locatie is en of het de diversiteit van ons land laat zien. We gaan van unieke natuur naar moderne architectuur en van grootstedelijk naar urban."

Locaties

Het is de bedoeling dat we met de filmpjes laten zien hoe veelzijdig Nederland is. Maar zijn de locaties wel zo vernieuwend? Een greep uit de lijst: de haven van Rotterdam, luchthaven Schiphol, de Marker Wadden in het Markermeer en vuurtoren Westhoofd in Ouddorp. Vandaag waren de opnames van het laatste filmpje op het – niet geheel onbekende – Museumplein in Amsterdam.

Doolhof Ruurlo

Anja Schuurman-Zinger stuurde afgelopen jaar zelf haar favoriete locatie in: Doolhof Ruurlo. Ze vindt het jammer dat die niet is gekozen. "Misschien is het net niet speciaal genoeg of te ver weg. Maar het zou leuk zijn geweest als juist dit soort minder ontdekte plekjes in de spotlight kwamen te staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog onzeker of alle songfestival-acts afreizen naar Rotterdam

Mensen hebben volgens haar in deze tijd juist behoefte aan wat kleinschaligere activiteiten. "Op dit moment kan er nog zo weinig. Als je googelt op Nederland zie je tulpen, grachtenpanden, molens en dat is het zo'n beetje. Maar Nederland is veel meer dan dat. We hebben prachtige dorpen en een fantastisch achterland. Dat moeten we laten zien."

Nieuwe locaties

Benieuwd naar de andere locaties? Kijk vanavond om 18.15 uur naar EditieNL om de onthulling van meer plekken te zien waar de postcard-filmpjes zijn opgenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore